Grote schoonmaak

Cars drive around Tahrir Square after armed forces and riot police removed tents of several dozen protesters who refused to leave the area after most groups had suspended a sit-in for the month of Ramadan in Cairo on August 1, 2011. AFP PHOTO/MOHAMED HOSSAM AFP

Het Egyptische leger heeft gisteren met tanks en oproertroepen het Tahrir-plein in het centrum van Kairo schoongeveegd. Enkele honderden betogers bivakkeerden daar in tenten uit protest tegen de langzame gang van zaken in het democratiseringsproces.

Het leger gebruikte bij de actie traangas en wapenstokken. De situatie was gespannen. De demonstranten op het plein gooiden met stenen en negeerden bevelen van het leger om het plein te verlaten. Honderden omstanders, boos over de verstoringen van het dagelijks leven door de kampementen op het plein, juichten het leger toe, aldus ooggetuigen. Er waren nog geen meldingen van slachtoffers.

David Verkerk, een lezer van de krant, mailde naar nrc.nl dat mensen worden opgejaagd rond het plein, maar dat de rest van de stad redelijk rustig is: „Net langs het Tahrir-plein gereden. Meerdere groepen mensen worden er opgejaagd door politie en militairen. De rest van Kairo is relatief rustig. Vanuit Kairo Tower ook meerdere groepen zien rennen op Tahrir-plein. Er wordt op het moment vooral in de lucht geschoten en geslagen met wapenstokken.”

Hoewel veel demonstranten al weken geleden besloten hun protestactie te beëindigen, demonstreerden enkele honderden betogers nog altijd op het plein. Het tentenkamp op het Tahrir-plein werd op 8 juli opnieuw opgebouwd. De betogers eisen dat hervormingen sneller worden doorgevoerd en willen dat aanhangers van de verdreven president Hosni Mubarak die hoge posten bekleden worden ontslagen. (AP)