Geloften in een kartonnen kapel

Afgelopen zaterdag zijn in het New Yorkse Central Park 24 homostellen gehuwd. Omdat het homohuwelijk die dag werd erkend, werden twee pop-up chapels tussen de bomen gebouwd.

Boven: Bryn en Leila geven hun jawoord in een ontwerp van ICrave. Onder: pop-up chapel van Z-A Studio. Foto's Baptist Brayé

Het begon als een wild idee van een groep vrienden die – met veel drank – de erkenning van het homohuwelijk in New York vierden. „Het was 24 juni en de wet was net door het Senaat aangenomen”, zegt een opgewonden Bex Schwartz, schrijfster en regisseur. „Op 24 juli werd de wet van kracht. We dachten: zou het niet geweldig zijn als homostellen één dag lang in Central Park konden trouwen?” Afgelopen zaterdag gaven 24 stellen elkaar het jawoord in twee pop-up chapels.

Bex en haar vrienden stapten met hun idee naar de website Architizer, gespecialiseerd in het organiseren van architectuurprijsvragen en naar de online bruiloftplanners theKnot.com. (De Amerikaanse slanguitdrukking voor trouwen is tying the knot.) In twee weken tijd stuurden 56 architecten een ontwerp op voor een parkkapel, variërend van een cirkel van triplexletters tot een constructie van pvc-buizen die met plastic bindstrips aan elkaar worden vastgemaakt. Op 22 juli werden de winnaars bekendgemaakt en kregen de architecten één week de tijd om hun tijdelijke kapel op te trekken.

In de tussentijd zochten Bex en haar vrienden naar sponsors voor wat er verder bij een bruiloft komt kijken: bloemen, champagne, cupcakes, foto’s, er stonden zaterdag in het park zelfs twee tafels waar je gratis je make-up kunt laten bijwerken. Bex: „Dankzij sociale media vonden we makkelijk 24 stellen die hier gratis wilden trouwen. We hebben ook vijftien mensen gevonden die door de staat New York gemachtigd zijn huwelijken te voltrekken.”

Een van de twee winnaars van de prijsvraag is het bureau ICrave, dat een stalen frame heeft volgehangen met kleurige plastic linten. „We wilden iets lichts en vrolijks maken”, zegt Robert del Pazzo. „Wij ontwerpen veel interieurs voor hotels, restaurants en nachtclubs, we zijn vooral fun providers.”

Naast de kapel van ICrave staat de Kus van Z-A Studio, het bureau van de Israëlisch-Amerikaanse architect Guy Zucker. Voor zijn kapel-voor-een-dag stapelde hij rechthoekige stukken verpakkingskarton tot twee golvende wanden; ertussen ontstaat een intieme nis waar de plechtigheid zich afspeelt.

„Net als de twee individuen binnen een huwelijk zijn de twee wanden verschillend, maar bovenaan ontmoeten ze elkaar in een kus”, legt hij uit. Het was haastwerk, ja, maar het was het waard: „Architectuur is een langzame discipline. Voor mijn vorige opdracht moest ik een wijkcentrum ontwerpen voor de East Village, zoiets kost zeker twee jaar. Deze instant-bevrediging was dus heerlijk.” Maar tevens van korte duur: de kaartonnen kapel werd de dag zelf nog afgebroken en zal worden gerecycleerd.

Het eerste lesbische stel dat zaterdag trouwde, zijn Bryn en Leila – Bryn in korte broek en sneakers, Leila in een lange elegante blauwe jurk en hoge hakken. Staande onder de linten spreken ze hun geloften uit. Leila: „Ik beloof dat ik af en toe voor je zal koken, ook al vind ik dat jij het beter kunt dan ik.” Bryn: „Ik beloof dat ik de hond ’s avonds laat zal uitlaten. En je mag altijd naar Real Housewives kijken.”

Er zijn tranen, rozenblaadjes, champagne, daarna neemt het volgende koppel plaats in de kartonnen constructie en onder de linten.

www.popupchapel.com

    • Tracy Metz