Geen visie bij de bond

WFA09:PERSCONFERENTIE AZ:ALKMAAR;13OKT2009- Persconferentie bij de voetbalclub AZ nav de crisis bij de DSB bank. Foto: Algemeen directeur Toon Gerbrands (M) en Gerrit Valk, lid van de raad van commissarissen van AZ (r). WFA/ta/str. Theo Annes WFA THEO ANNES

Toon Gerbrands (53)

Bondscoach: 1997-2000

Huidige functie: directeur algemene zaken voetbalclub AZ

„De gouden generatie heeft het succes moeten bevechten. De huidige generatie zat voor de tv toen olympisch goud werd gewonnen. Zij weten niet welke inspanningen geleverd moeten worden. Dat zie je nu aan Dick Kooy, die het nationale team heeft verlaten omdat hij het niveau niet hoog genoeg vindt. Maar dat was 25 jaar geleden niet anders. Toen besloot een aantal volleyballers de Bankrashal in te gaan en twintig uur per week te trainen. Nu haken spelers gauw af. En als een bondscoach zijn beste spelers niet kan opstellen gaat het verval snel.

„De crux van succes is dat het programma boven het team en het team boven de spelers moet worden gesteld. Dat moet onvoorwaardelijk worden uitgevoerd. Maar het programma wordt niet meer heilig verklaard. Dat verwijt ik de volleybalbond. Het ontbreekt aan visie. Ik mis een duidelijke keuze voor de komende jaren. Er is bijna geen publiciteit meer. Dat vermindert de interesse van sponsors en dus is er minder geld voor het programma. Dat is een heilloze weg. Er moet weer een doorbraak in denken komen, zoals Arie Selinger [oud-bondscoach] dat in 1985 met het ‘Bankrasmodel’ heeft gedaan. Maar ik zie dat de komende tien, vijftien jaar niet gebeuren.

„Natuurlijk was er in 1996 een unieke generatie, maar het ontbrak ook aan de opleiding van een nieuwe generatie. Joop Alberda heeft enkele jaren terug als technisch directeur van de Nevobo de zaak bij elkaar proberen te houden. Hij kreeg voor elkaar dat Nederland kon terugkeren in de World League. Maar Alberda was nog niet vertrokken of de plaats in de World League werd ingeleverd. Dan heb je het niet begrepen. Die plek moet je koesteren; dan weet je waar je op mondiaal niveau staat.

„Het ergste is dat bijna niemand zich om het verval bekommert. Volleybal is van topsport een sympathieke sport geworden. Het is nu meer lifestyle. Nederland wordt niet meer serieus genomen. Dat is het ergste wat kan gebeuren. Je zou haast hopen dat het nog verder in elkaar dondert, zodat iemand wakker wordt. Ja, Ron Zwerver leidt talenten op. Maar waarom wordt dan niet deelgenomen aan het WK voor junioren? Nederland had zich notabene geplaatst. Je kunt wel afscheid nemen van een generatie en gokken op een volgende, maar dan maakt de bond één denkfout: elke generatie levert hooguit drie topspelers op.

„Wat er moet gebeuren? Mensen met een volleybalachtergrond en kennis van zaken bij elkaar roepen. Vraag Joop Alberda, oud-international Jeroen Bijl, manager Topsport bij sportkoepel NOC*NSF, George de Jong, oud-directeur van de paardensportbond en tegenwoordig directeur InnoSport, oud-bondscoach Peter Murphy en mijn persoontje. Ik heb als algemeen directeur van AZ ook veel kennis opgedaan. Dan komen er vanzelf goede ideeën. Wij hebben allemaal een volleybalhart.

„Of Nederland ooit terugkeert aan de volleybaltop? De eerstkomende twaalf jaar niet, daar durf ik wel een aantal flessen wijn op te zetten. Tenzij er een tweede Arie Selinger opstaat.”