Geen schuldramp in de VS, maar is iedereen nu blij?

Maar met een biljoen dollar (1.000 miljard) kun je een American Football-veld met pallets bedekken en een Boeing 747 klein doen lijken.

De wereldeconomie is weer eens aan een ramp ontsnapt. De Republikeinen en Democraten hebben op de valreep een compromis bereikt over het wettelijk vastgelegde leenbedrag van de Verenigde Staten. Het akkoord, waarover nog gestemd moest worden toen deze krant naar de drukker ging, voorziet in een verhoging van de schuld van 14.295 miljard naar 15.195 miljard dollar. En als er genoeg extra bezuinigd wordt mag dat naar 16.395. Ook met het compromis wordt de keiharde politieke strijd voortgezet, maar niet langer ten koste van de stabiliteit van de wereldeconomie. Door deze voorzieningen zal de Amerikaanse staat aan zijn betalingsverplichtingen blijven voldoen en de felbegeerde AAA-status in het financiële verkeer behouden. De Amerikaanse overheidsschuld is de grootste ter wereld. Per dag leent Washington 30 miljard dollar. Betalingsproblemen van de VS zouden een lawine aan ellende hebben veroorzaakt.

De schuld is de laatste jaren enorm gestegen. In 2007, aan de vooravond van de kredietcrisis, stond het schuldenplafond nog op 9.815 miljard dollar.

    • Ykje Vriesinga
    • Melle Garschagen