Geen Gucci meer voor maffiosi in gevangenis

De nieuwe directeur van de Italiaanse Ucciardone-gevangenis verbiedt luxekleding onder gedetineerden.

De gevangenis, in een oud fort in de haven van Palermo, staat bekend als Grand Hotel Ucciardone. Menig Cosa Nostra-lid zit er vast – zonder veel te kort te komen. Maffiabaas Don Masino Buscetta (1928-2000) liet zijn dochter naar verluidt in de gevangeniskapel trouwen en droeg zijn mooiste zijden pak. Een andere maffioso zou zijn verjaardag hebben gevierd met champagne en kreeft. De nieuwe (vrouwelijke) gevangenisdirecteur, Rita Barbera, wil korte metten maken met dit extravagante leven. Sinds vorige week is het dragen van dure merkkleding of het gebruik van luxueuze handdoeken verboden, schrijft de Italiaanse krant La Stampa. Op de zwarte lijst staan onder meer Prada, Gucci, Valentino, Versace, Vuitton, Armani, Adidas en Nike. Barbera wil naar eigen zeggen de „ongelijkheid” tussen gevangenen zo aanpakken. (NRC)