‘Frankrijk gaat voormalig dictator Noriega uitleveren aan Panama’

Caption: Former Panamanian dictator Manuel Noriega takes part in a news conference at the Atlapa center in Panama City in this October 11, 1998 file photo. France said on June 20, 2011 it will begin proceedings to extradite Noriega to Panama, after the U.S. gave its consent. Noriega, 77, is in prison in France following his conviction for laundering millions of euros into French bank accounts and properties in the 1980s, but Panama wants him extradited so that he can serve sentences in his homeland for assorted crimes. REUTERS/Alberto Lowe/Files (PANAMA - Tags: POLITICS CRIME LAW) De voormalige Panamese dictator Manuel Noriega op archiefbeeld. Reuters / Alberto Lowe

De Franse autoriteiten gaan de voormalige Panamese dictator Manuel Noriega uitleveren aan het Midden-Amerikaanse land.

Dat heeft zijn advocaat Yves Leberquier vanavond bekend gemaakt. Volgens hem zou de Franse premier Francois Fillon al op 6 juli de uitleveringsovereenkomst getekend hebben. De 77-jarige oud-dictator werd vorige week hiervan op de hoogte gesteld. De uitleveringsdatum is nog niet bekend gemaakt, meldt persbureau AP.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Panama laat desgevraagd weten nog niet op de hoogte gesteld te zijn van de beslissing van de Franse autoriteiten. Eind juni werd bekend dat Frankrijk van de Verenigde Staten toestemming had gekregen om Noriega aan Panama uit te leveren.

Noriega zit sinds 2010 in Frankrijk een straf uit van zeven jaar voor het witwassen van miljoenen euro’s met Franse bankrekeningen en onroerend goed in de tachtiger jaren. De 77-jarige heeft ook al twintig jaar in een Amerikaanse cel achter de rug voor onder andere drugssmokkel en het witwassen van geld.

Noriega wist in de vroege jaren tachtig de militaire top in Panama te halen. Hij werd al snel de facto leider van het land en hield Panama in een ijzeren grip, tot hij in 1989 door Amerikaanse troepen werd afgezet. Tijdens het bewind van Noriega werd Panama een groot distributieland voor cocaïne voor Colombiaanse drugskartels. Miljoenen van de opbrengst daarvan gingen naar Noriega.

    • Hans Klis