Foto's daders online zetten mogelijk strafbaar

Het ministerie werkt aan een wetsvoorstel hierover, maar het CDA acht de plannen ,,kansloos”.

Filmpjes en foto’s van vermoedelijke daders van misdrijven online zetten wordt mogelijk strafbaar. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een wetsvoorstel in de maak waardoor het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) boetes mag uitdelen aan bedrijven en particulieren die online informatie over verdachte personen verspreiden.

Voor individuele gevallen, zoals pompstationhouders of winkeliers die beelden van beveiligingscamera’s online zetten, ziet CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm een boete van 25.000 euro voor zich. Voor grote bedrijven zoals Google, Microsoft of Facebook denkt hij aan boetes die in de miljoenen euro’s kunnen lopen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie kon gisteren deze bedragen niet bevestigen. „De hoogte van de boetes wordt bekend als het voorstel dit najaar naar de Tweede Kamer gaat.”

Achterliggende gedachte van dit deel van de Wet Bescherming Persoonsgegevens is volgens Kohnstamm dat het opsporen van criminelen in Nederland voorbehouden blijft aan politie en justitie. Onlangs nog waarschuwde het CBP Vereniging Eigen Huis. Die wilde op haar site „inbrekers letterlijk te kijk” zetten met camerabeelden van particulieren.

Momenteel is publicatie van strafrechterlijke gegevens op internet al niet toegestaan, tenzij de betreffende persoon uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Maar het CBP mag nu alleen bij ernstige zaken een dwangsom opleggen. Dat is een soort boete, die niet wordt geïnd wanneer na een bepaalde termijn de zaken wel op orde zijn. Dat zou met het op handen zijnde wetsvoorstel veranderen. Daarmee krijgt het CBP meer bevoegdheden, na jarenlange kritiek dat de privacytoezichthouder te weinig doet om de privacy van de Nederlandse burgers te bewaken.

Het CDA liet gisteren weten niets in het plan van het ministerie te zien. ,,Iemand schendt jouw privacy door je huis binnen te dringen of een diefstal te plegen in jouw winkel. En dan zou jij de privacy van die persoon niet mogen schenden? Dat is de omgekeerde wereld”, aldus Kamerlid Van Toorenburg op de website van het CDA. Ze acht het wetsvoorstel ,,kansloos” en zegt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) om opheldering te vragen. (NRC)