En hoe blij zijn de beleggers?

Op de beurs hield iedereen er rekening mee dat de Amerikaanse politieke rivalen op het laatste moment tot een compromis zouden komen. Maar voor handelaren is niets zo onvoorspelbaar – en daardoor vervelend – als politiek. De afgelopen week steeg de spanning en de rente op kortlopende Amerikaanse staatsleningen liep op. Dat begin van crisis lijkt nu bezworen. Beurzen in Azië reageerden positief. De Japanse yen en Zwitserse frank, veilige valuta’s waar beleggers de afgelopen week in vluchtten, werden weer van de hand gedaan. Maar van euforie is geen sprake. Na een opleving eindigden de Europese beurzen uiteindelijk weer in de min. Want veel details over het akkoord zijn nog niet bekend. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s liet vorige week al weten dat de VS niet alleen het plafond moeten verhogen, maar ook stevig moeten bezuinigen. Een bezuiniging van minimaal 4.000 miljard dollar vond S&P acceptabel. Nu wordt hooguit de helft gehaald. Dus als S&P voet bij stuk houdt, verliest Amerika de AAA-rating toch. Grote kans dat beleggers dan weer hun waardering voor het compromis verliezen.