Duitse luchtverkeersleiders zetten staking door

The control tower at Frankfurt Airport is seen in this April 21, 2010 file photo. A German union called on air traffic controllers to strike for six hours on Thursday August 4, 2011 to push for higher wages, threatening flight delays and cancellations during the summer holiday season. The union said up to 2,500 flights could be affected as it rejected the latest offer from German air traffic authority DFS as "not negotiable". REUTERS/Johannes Eisele/Files (GERMANY - Tags: TRANSPORT BUSINESS) De verkeerstoren van de luchthaven van Frankfurt. Foto Reuters/Johannes Eisele

De Duitse vakbond van luchtverkeersleiders GdF heeft vandaag besloten om aanstaande donderdag voor de duur van zes uur het werk neer te leggen, met als doel de eis voor loonsverhoging kracht bij te zetten.

De vakbond maakte gisteren al bekend dat de leden massaal hadden toegestemd met een eventuele staking. Die zal nu donderdag plaatsvinden van 06.00 tot 12.00 uur.

De vakbond laat weten dat de onderhandelingen “een punt hebben bereikt waarop er geen alternatief voor een staking meer is”.

Gdf heeft haar zinnen gezet op een loonsverhoging van 6,5 procent, maar de luchtverkeersautoriteit wil niet verder gaan dan 3,2 procent. Voor de vakbond is dit percentage te laag, omdat de inflatie hiermee niet volledig wordt gecorrigeerd.

De staking kan grote gevolgen hebben voor de ongeveer 2.500 geplande vluchten. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa, de grootste van Duitsland, zegt bezorgd te zijn over de eventuele gevolgen van de staking.

De luchtverkeersautoriteit heeft nog geen reactie gegeven op de aankondiging van de staking.

    • Dirk Wijnand de Jong