Doe mij maar een Van Dongen

None

Game

Proun Van Joost van Dongen. Voor Windows ****

Meestal sta je letterlijk stil bij kunst. Turend naar een schilderij in een museum of galerie. Je legt verbanden, ziet de schoonheid – of doet alsof. Maar hoe lang moet je kijken voordat je naar het volgende kunstwerk mag stappen?

Mochten games ooit als échte kunst worden gezien, dan hebben ze tenminste een uitweg uit dit soort ongemakken: ze zijn immers ook ‘gewoon een spelletje’. Het gratis te downloaden Proun van Joost van Dongen is vooral dat: een spel. Nog platter: een racespel waarin je met een balletje sneller moet zijn dan andere balletjes.

De racebaan is bezaaid met felgekleurde geometrische vormen die naam en inspiratie verraden: de zogenaamde Proun-stijl van de Russische avant-gardist El Lissitzky. Of de Rus zijn exploraties in het suprematisme met de techniek van nu zelf zou laten uitlopen op een racegame, is een zinnenprikkelend gedachtenexperiment.

Nee, doe mij maar Proun anno 2011. En als Joost niet een achternaam had die al in gebruik was in de kunst, dan had ik nu gezegd: doe mij maar een Van Dongen.

Rogier Kahlmann

    • Rogier Kahlmann