Congres staat op voor Gabrielle Giffords

U.S. Representative Gabrielle Giffords (R-TX) (C) waves as she stands with colleagues on the floor of the House of Representatives, moments after the House voted to raise the U.S. borrowing limit, in Washington in this still image taken from video August 1, 2011. Giffords returned to the House floor on Monday for the first time since she was shot in the head in January, receiving a thunderous ovation from Democrats and Republicans alike. Giffords, a Democrat who has not been to Washington since the shooting at a political event in her home state of Arizona, returned to vote in favor of a bill to raise the U.S. debt ceiling and avoid default. REUTERS/House TV/Handout (UNITED STATES - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
U.S. Representative Gabrielle Giffords (R-TX) (C) waves as she stands with colleagues on the floor of the House of Representatives, moments after the House voted to raise the U.S. borrowing limit, in Washington in this still image taken from video August 1, 2011. Giffords returned to the House floor on Monday for the first time since she was shot in the head in January, receiving a thunderous ovation from Democrats and Republicans alike. Giffords, a Democrat who has not been to Washington since the shooting at a political event in her home state of Arizona, returned to vote in favor of a bill to raise the U.S. debt ceiling and avoid default. REUTERS/House TV/Handout (UNITED STATES - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Gabrielle Giffords bij haar terugkeer in het Congres. Foto Reuters / House TV

Bij de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de verhoging van het schuldenplafond was het hardste applaus voor de onverwachte terugkomst van Gabrielle Giffords.

Giffords werd voor de belangrijkste stemming van het jaar met luid applaus van haar collega’s ontvangen en ze liep binnen bij een staande ovatie. Ze werd door de minderheidsleidster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, de ‘belichaming van moed’ genoemd.

Gabrielle Giffords werd in januari tijdens een werkbezoek neergeschoten. De Democrate werd in haar hoofd geraakt en het leek destijds uitgesloten dat ze haar werk voor het Congres ooit nog kon oppakken.

Na de stemming gisteravond zei ze dat ze per se wilde komen:

“Ik moest hier zijn. Ik wilde niet het risico lopen dat door mijn afwezigheid onze economie zou crashen.” - Giffords