Commissaris Cruijff wil zijn eigen regels maken

Ajax zou graag zien dat Johan Cruijff zijn kritiek binnenskamers houdt. Maar de commissaris laat zich niet de mond snoeren.

„Johan Cruijff zet de boel binnen de raad van commissarissen van Ajax wel erg snel op scherp.” Dat zegt David Tomic namens de Vereniging van Effectenbezitters in reactie op de column van Cruijff in De Telegraaf. Daarin schreef de clubicoon gisteren dat hij zijn eigen plan zal trekken. „Hoe meer ik ook over de regels van de RvC nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat ik mijn eigen regels moet maken”, aldus Cruijff.

President-commissaris Steven ten Have liet vorige week bij zijn aanstelling weten dat hij ervan uitging dat Cruijff niet meer over beleidszaken van Ajax zou schrijven. Cruijff was vorige week niet aanwezig toen hij werd benoemd en ontbrak ook zaterdag in de Arena bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Cruijff leed vorige week een nederlaag toen oud-prof Tscheu La Ling als directeur niet op genoeg steun kon rekenen van andere commissarissen. Cruijff liet zich niet expliciet uit over Ling, maar stelt wel dat hij zich niet de mond zal laten snoeren. „In het belang van Ajax ben ik nu commissaris. Volgens de regels moet ik naar buiten toe mijn mond houden. Zelfs als ik zie dat er iets fout gaat maar de meerderheid is het niet met me eens, dan mag ik daar niets over zeggen. Ook al gaat het om iets waar ik van alle commissarissen het meeste verstand van heb en uiteindelijk op word afgerekend.”

Tomic hoopt dat Ten Have snel orde op zaken stelt. „We juichen het toe als commissarissen een eigen mening hebben, maar dan wel binnenskamers. De neuzen moeten dezelfde kant op staan.”

Ten Have was gisteren niet voor commentaar bereikbaar. (NRC)