Betonrot in vloer Maastunnel

Nederland, Rotterdam, 9-8-2006. Foto: Rob Huibers. Onder het gele schijnsel van de jodiumlampen rijdt een tunnelwaswagen stapvoets door de westelijke buis van de Maastunnel, terwijl zijn draaiende borstels en zijn sproeiers het plafond van de tunnel van stof en roet ontdoen. Vannacht was de westelijke buis voor het verkeer afgesloten. Behalve de tunnelwaswagen (die per buis 42.000 liter water gebruik), is er ook een veegwagen van de Roteb aan het werk en drie schoonmakers nemen met de hand de lastige hoekjes en randjes onderhanden, de vluchtdeuren, de kasten van de brandslangen. Ze doen een nacht over een buis. Morgen is de oostelijke buis aan de beurt. Deze operatie wordt iedere drie weken uitgevoerd. Schoonmaakwerkzaamheden in de Maastunnel. Foto NRC/Rob Huibers

Tijdens werkzaamheden aan de Rotterdamse Maastunnel is gebleken dat grote delen van de tunnelvloer zijn aangetast door betonrot. De gemeente heeft vandaag laten weten dat onderzoeksinstituut TNO de mogelijke gevolgen gaat onderzoeken.

Volgens de gemeente heeft de aantasting van de tunnelvloer geen consequenties voor de openstelling van de Maastunnel. De tunnel was wekenlang gesloten voor onderhoudswerkzaamheden en gaat morgen weer open voor verkeer.

Bij betonrot wordt de metalen bewapening aangetast door roest waardoor het beton afbrokkelt.

    • Dirk Wijnand de Jong