Barclays en BNP hebben last van schuldencrisis

De Franse bank BNP Paribas diende in het tweede kwartaal 534 miljoen euro af te boeken op Griekse overheidsobligaties. Ook zijn Britse sectorgenoot Barclays had last van de schuldencrisis in de eurozone en kondigde vanochtend aan dat het concern dit jaar 3.000 banen zal schrappen.

Met de afboeking van ruim een half miljard euro volgt BNP het initiatief van andere banken zoals Crédit Agricole en Deutsche Bank om delen van hun portefeuille in Grieks staatspapier af te schrijven. Die maatregel is noodzakelijk om de afspraken die enkele dagen geleden zijn vastgelegd in het kader van het Europese reddingsplan uit te voeren. In dat plan is overeengekomen dat investeerders 21 procent verliezen moeten boeken op obligatieleningen met een looptijd tot uiterlijk 2020. Het Franse Crédit Agricole liet vorige week al weten dat gelijkaardige afboekingen de bank circa 150 miljoen euro zullen kosten.

Toch kon BNP Paribas in het tweede kwartaal een nettowinst boeken van 2,13 miljard euro – 1,1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De negatieve impact van de afwaarderingen werd gecompenseerd door hoger dan verwachte inkomsten in de divisie consumentenbankieren. Dat de bank een half miljard moet afboeken, had vanochtend amper invloed op de koers van het concern. De waarde van het aandeel BNP steeg bij de opening van de beurs met 0,5 procent tot 43,88 euro.

Ook de koers van Barclays bleef vrijwel onaangetast, hoewel topman Bob Diamond aangaf dat de schuldencrisis in de eurozone voor lagere inkomsten heeft gezorgd in de afdeling investeringsbankieren. Het aandeel opende vanochtend 0,1 procent hoger op de Londense beurs. De winst in het eerste half jaar van Barclays daalde met een derde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Om die winstval tegen te gaan, schrapt de Britse bank dit jaar nog eens 3.000 banen. Die afslanking komt bovenop de 1.400 banen die al in het eerste half jaar zijn verdwenen, wat het totaal op 3 procent van het totale personeelsaantal (147.000 werknemers) brengt. Daarnaast wil Diamond ook voor 1 miljard pond (1,2 miljard euro) aan kostenbesparingen doorvoeren. Met zijn herstructureringsplan wil hij de omzet van Barclays tegen 2013 met 6 miljard pond verhogen. De drastische kostenreductie bij Barclays volgt op andere besparingsmaatregelen die banken als HSBC, Crédit Suisse, Goldman Sachs en UBS doorvoeren.