Als 't oranje hart niet klopt, haal je nooit de top

Peter Blangé (46)

Bondscoach: 2006-2010

Huidige functie: commercieel directeur consultancybedrijf Ortec

„Met het verstrijken van de tijd wordt bij mij het besef steeds sterker dat wij in 1996 een unieke prestatie hebben geleverd. Uniek vanwege de ambities en uniek vanwege het niveau. Alle spelers waren stuk voor stuk wereldtop, ze speelden ook bij hun clubs om prijzen. Zo’n unieke generatie kopieer je niet.

„Het is in wezen simpel. Voor succes heb je absolute topspelers nodig, die ook de bereidheid hebben veel te trainen. Ze moeten over het juiste karakter beschikken, de juiste persoonlijkheid hebben. En je moet geluk hebben. Zoals wij dat hadden in de olympische finale van ‘Atlanta’ toen de Italiaan Andrea Giani de beslissende bal tegen de antenne sloeg.

„Ik heb geleerd dat er maar één weg naar succes leidt: keihard trainen, veel spelen en meedogenloos zijn. Je moet de tegenstander niet het gevoel geven dat er wat te halen is en je moet als spelers keihard voor elkaar zijn. Wij accepteerden geen domme fouten. Dat riep vaak weerstand op en leidde ook tot verstoorde relaties. Maar ondanks de karakterverschillen en alle strubbelingen wisten we dat we elkaar nodig hadden. En dan nog heb je geen zekerheid. De puzzel naar succes bestaat uit wel 500 stukjes. Het moet op een goed moment kloppen. En op 4 augustus 1996 klopte alles.

„Ik vind dat de bond voor het Nederlands team een programma moet hebben waar de ambitie van afdruipt. En dan kan het sprookje van 1996 herhaald worden. Waarom niet? Het heeft me verbaasd dat de Nevobo de plek in de World League zo gemakkelijk heeft prijsgegeven. Je moet met de nationale ploeg altijd op mondiaal niveau blijven spelen. En als er dan geen geld is, moet je net zo lang bedelen tot de centen er wel zijn.

„Spelers die de top willen bereiken moeten bereid zijn na het clubseizoen bij de nationale ploeg keihard te trainen en alle ontberingen voor lief te nemen. Geld mag niet de drijfveer zijn, want het Nederlands team is niet de moneymaker – het geld wordt bij de club verdiend. Het heeft mij als bondscoach pijn gedaan dat spelers tegenwoordig een programma al snel te zwaar vinden. Maar als het ‘oranje’ hart niet klopt, haal je nooit de top.

„Als bondscoach heb ik de juiste mentaliteit bij vlagen geproefd. Of die ook aanwezig is bij het jonge talent dat Ron Zwerver opleidt, kan ik niet beoordelen. Wat me niet bevalt is dat die selectie nauwelijks wedstrijden speelt. Ik haalde mijn motivatie vooral uit de competities. Mentaliteit is trainbaar, maar je wordt vooral gehard in wedstrijden. Dan word je getriggerd als speler.”