Ajax-commissarissen bijeen, Cruijff praat mee via telefoon

14-03-2011, Amsterdam. Johan Cruijff tijdens 14 jarig bestaan van de Johan Cruijff Foundation. Foto Bas Czerwinski Cruijff wil zich niet monddood laten maken als commissaris. Foto Bas Czerwinski

De nieuwe Raad van Commissarissen van Ajax komt morgenmiddag in afwezigheid van Johan Cruijff voor het eerst bijeen.

In de Arena in Amsterdam is het aanpassen van de gedragsregels het belangrijkste agendapunt op de vergadering onder leiding van president-commissaris Steven ten Have. Cruijff praat mee via een telefonische verbinding.

Cruijff liet gisteren in zijn wekelijkse column in De Telegraaf weten dat hij zich niet monddood wil laten maken als commissaris. De clubicoon staat daarmee lijnrecht tegenover andere commissarissen die vinden dat de RvC met één mond dient te spreken. Een meerderheid is van mening dat de club zich principieel als een normale beursgenoteerde onderneming moet gedragen. Het is de vraag of Cruijff zich laat leiden door de overige commissarissen.

Ten Have wil in aanloop naar de vergadering niet reageren op Cruijffs uitlating dat hij zijn ‘eigen regels’ wil bepalen. “Er zijn diverse verzoeken geweest aan Ten Have, maar we hebben besloten nu niet in de media naar buiten te treden”, stelt de persvoorlichter van Ajax. “Ten Have wil in tegenstelling tot voorgangers als Jaakke en Coronel meer op de achtergrond blijven. In het verleden is het behoorlijk doorgeslagen bij Ajax.”

Cruijff en de andere commissarissen zijn gebonden aan regels. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) beschouwt een commissaris van een beursgenoteerd bedrijf als een ingewijde, zoals beschreven in de Wet op het financieel toezicht, die beschikt over koersgevoelige informatie.

Theo van Duivenbode, oud-ploeggenoot van Cruijff bij Ajax en oud-lid van de ledenraad, vindt dat er duidelijk gesteld moet worden wat een commissaris wel en niet mag zeggen. Van Duivenbode:

“Als je het daar niet over eens wordt, moet je je afvragen of het nog wel zin heeft verder te gaan. Eigenlijk vind ik het jammer dat dit nu pas besproken wordt. Dit had allang helder moeten zijn.”

    • Bart Hinke