Advocaat: Breivik stelt ‘onrealistische’ eisen

Bomb and terror suspect Anders Behring Breivik (red top) leaves the courthouse in a police car in Oslo on July 25, 2011, after the hearing to decide his further detention. Breivik will be held in solitary confinement for the first four weeks, with a ban on all communication with the outside world in a bid to aid a police investigation into his acts. AFP Photo Jon-Are Berg-Jacobsen / Aftenposten Anders Behring Breivik eist dat de Noorse regering ontslag neemt. Foto AFP / Jon-Are Berg-Jacobsen

De advocaat van de Noorse aanslagpleger Anders Behring Breivik zegt dat zijn cliënt een lange lijst met “onrealistische” eisen heeft. Zo eist hij het ontslag van de Noorse regering en dat zijn geestelijke toestand onderzocht moet worden door Japanse specialisten.

Geir Lippestad, de advocaat van Breivik, meldde tegenover persbureau AP dat de aanslagpleger twee lijsten heeft opgesteld met eisen. Op de éne lijst staan “alledaagse” verzoeken, onder meer op het gebied van kleding en sigaretten. De andere lijst is volgens Lippestad “onrealistisch” en laat zien dat Breivik niet weet “hoe de maatschappij werkt”.

Eisen onmogelijk om in te willigen

De eisen koppelt Breivik volgens zijn advocaat aan zijn bereidheid om informatie te geven over twee andere vermeende terroristische cellen, waar hij eerder over sprak tijdens zijn verhoor. “Deze eisen zijn onmogelijk om in te willigen”, aldus Lippestad.

Breivik heeft eerder ingestemd om onderzocht te worden door psychiaters, maar hij wil nu ook onderzocht worden door Japanse specialisten. Lippestad:

“Hij beweert dat een Japanse psychiater hem veel beter zouden begrijpen dan een Europese.”

Bij de aanslagen op 22 juli in Oslo en Utøya kwamen in totaal 77 mensen om het leven. Als hij berecht en veroordeeld wordt voor terrorisme dan kan hij een gevangenisstraf van 21 jaar krijgen.

Update 12.28 uur: Breivik heeft naar eigen zeggen tijdens zijn schietpartij op het Noorse eiland Utøya zelf de politie gebeld om zijn daad te melden, aldus advocaat Geir Lippestad tegen de Noorse krant Aftenposten. Lippestad weet niet zeker of hij dit ook echt heeft gedaan.

    • David Haakman