8 miljoen concurrenten

Ruim acht miljoen mensen, en ze willen allemaal een plekje onder de zon. New Yorkers zijn dan ook continu in concurrentie met hun stadsgenoten. Om een plek op die ene privéschool. Om een tafel in dat toprestaurant. Om de laatste zitplaats in de metro. En natuurlijk om parkeerplaatsen. Best, vinden de gehaaide stedelingen, maar speel het spel wel eerlijk. Op het blog Uncivil Servants (uncivilservants.org) zien de ruim 1.600 leden erop toe dat ambtenaren van de stad New York, inclusief agenten, niet sjoemelen. Vervalste vergunningen, illegaal opgeworpen wegversperringen of andersoortig misbruik van bevoegdheden – het blijft niet onopgemerkt.

De uitbundige concurrentie wordt fraai gereflecteerd in de nogal beweeglijke restaurantwereld. Van de naar schatting 24.000 restaurants in de stad gaan er jaarlijks zo’n 4.000 over de kop. Lang blijven deze etablissementen niet zonder nieuwe uitbaters, die met een vers concept en een briljante chef wél hopen te slagen. Op Grub Street (newyork.grubstreet.com) wordt deze carrousel op de voet gevolgd.

Minstens zo hard woedt de concurrentie op de huizenmarkt. Voortgejaagd door de vrees de boot te missen volgen honderdduizenden Brooklynites (inwoners van stadsdeel Brooklyn) het laatste onroerendgoednieuws op The Brownstoner (brownstoner.com) Mede dankzij de berucht scherpe bijdragen van de anonieme commentator The What wordt het blog ook elders in de stad gelezen. Gewoon, voor het vermaak. Maar ook om te voorkomen dat die gunstig geprijsde herenhuizen in die opkomende buurt aan je voorbijgaan. (MvG)