Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

25 doden op Libische boot naar Lampedusa

De slachtoffers, 24 mannen en een vrouw, kwamen om het leven in de machinekamer van de boot.

De Italiaanse kustwacht trof de levenloze lichamen van de migranten gisteren op een schip dat op weg was naar Lampedusa. Op hetzelfde vaartuig bevonden zich 271 levende personen, onder wie 36 vrouwen en 21 kinderen. Zij zijn in Italië opgevangen. Waarschijnlijk probeerden de slachtoffers de machinekamer via een smalle trap te verlaten, maar bestond voor hen onvoldoende ruimte op het dek van het overladen schip. De boot zou drie dagen geleden zijn vertrokken uit Libië. Vermoedelijk zijn de slachtoffers afkomstig uit zuidelijk Afrika. Sinds het uitbreken van de gewelddadige opstand in Libië in februari maakten meer dan 11.000 mensen de oversteek naar Europa. Dikwijls gaat het om niet-Libische gastarbeiders die het geweld ontvluchten of een betere economische toekomst zoeken.

In de Zuid-Italiaanse stad Bari vielen gisteren ongeveer 30 gewonden bij gevechten tussen de politie en asielzoekers, die boos zijn dat zij zo lang op de verwerking van hun asielaanvraag moeten wachten. Enkele migranten blokkeerden een spoorweg en een snelweg. De gewonden waren vooral agenten. (AP, AFP)