200.000 e-mails gewist

News International, het uitgeversconcern van Rupert Mudoch dat in het middelpunt staat van een afluisterschandaal, liet de afgelopen 15 maanden meer dan 200.000 e-mails wissen. Dat zegt internetbedrijf HCL Technologies, dat de e-mailserver voor de krantenuitgever beheert, in antwoord op een vraag van een commissie in het Britse Lagerhuis.

Interne e-mails zouden duidelijkheid kunnen scheppen over hoe wijdverbreid het afluisteren van telefoons en het omkopen van politieagenten was binnen News International, en over welke managers wisten van deze illegale praktijken.

Het in India gevestigde internetbedrijf meldt dat News International negen keer opdracht gaf tot het wissen van e-mails. De eerste keer zou het gaan om het verwijderen van e-mailaccounts van oud-werknemers, maar ook algemene folders en archieffolders zouden zijn opgeschoond.

Dergelijke verzoeken zijn niet ongewoon, zegt HCL, en het opschonen van e-mailsystemen is noodzakelijk om deze goed te laten werken. Volgens het bedrijf is het dan ook aan „News International, de politie en de commissie om te onderzoeken of er een agenda of subtekst was” toen er opdracht werd gegeven tot het wissen.