Yin en Yank

De Verenigde Staten zijn wel aan meer schuld dan het onvermogen die af te lossen. Het eindeloze gesteggel inspireert te slechtsten. Niet alleen de on-democraten van deze wereld pijnigen hun hersens om te begrijpen wat zich daar afspeelt. Dat doen we allemaal. Maar het zijn die eersten die er garen bij spinnen. Een democratie in staat van verwarring zien is altijd goed voor de duurzaamheid van politieke onvrijheid.

Zo herinner ik mij het onbegrip over het (on)nut van de ponskaart voor het democratisch proces in de VS nog goed. Onder de onvrijen in het communistische theater was de verwarring groot. Was het werkelijk mogelijk dat ‘chads’, of de restpapiertjes van een onzorgvuldig doorgedrukte keuze, de democratische verkiezing van een president 47 dagen kon vertragen? Het was mogelijk. Volgens de overwinnaar was het zelfs een ode aan de democratie. Niet dat iemand er iets van begreep, laat staan de onvrijen die zo naar vrijheid verlangden.

Inmiddels zijn de dagen van naïef verlangen geteld en put geen verstandig mens nog inspiratie uit de Amerikaanse politiek. Zelfs de redelijkste commentatoren zien een Verenigde Staten die zo zijn opgeschoven naar rechts, dat een crisis onafwendbaar is. Obama is geen Democraat, schrijven ze, maar een rechtse centrist die zich inmiddels breeduit laat ringeloren door extreme Republikeinen – mensen die de toekomst van de Verenigde Staten, en daarmee een goeddeel van de wereld, steeds minder interesseert, zolang ze maar hun eigen baas blijven.

Het is gedaan met het Amerikaanse vermogen om te bemiddelen. Het voet-bij-stuk-beleid, dat onaangenaam Europees aandoet, neemt steeds meer de overhand, en sleurt de democratie, waar veel landen alleen nog maar van kunnen dromen, in één moeite door de afgrond in.

Het legt de leiders van de on-democratieën van deze aardbol geen windeieren. Niet voor niets vieren de Aziaten hun ondemocratische successen zo uitbundig. Voorspoed laat zich niet afdwingen door democratie, weten ze. Integendeel, democratie laat zich steeds meer aanzien als de spelbederver van voorspoed. Geen wonder dat de hele wereld Azië moet hebben als het zekerheid zoekt.

Floris-Jan van Luyn

    • Floris-Jan van Luyn