Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe maatregelen?

Voor bestaande hypotheken verandert er niets.

Bij nieuwe hypotheken daalt de maximale hypotheeklening gemiddeld niet veel, al kan het in individuele gevallen tegenvallen. Wel zullen de maandlasten stijgen in vergelijking met aflossingsvrije hypotheken, omdat de helft van de lening moet worden afbetaald. Anderzijds: een koper kan iets minder lenen en heeft dus iets minder lasten. Sinds de recessie kregen of namen veel kopers ook al geen aflossingsvrije, topzware hypotheek meer. En veel hypotheken worden afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) waarbij de helft moet worden afgelost. In 2010 werd 80 procent van de hypotheken die onder de NHG-norm van 350.000 euro vielen afgesloten met NHG, volgens het Waarborgfonds Eigen Woningen, de stichting die de garantie verstrekt. Ook voor NHG-hypotheken verstrekken banken en verzekeraars voortaan overigens slechts 106 procent van de marktwaarde, terwijl de NHG-norm 108 procent was. Minister De Jager (Financiën, CDA) heeft eerder gezegd de NHG-norm van 108 procent ook verantwoord te vinden. Het waarborgfonds, de Vereniging Eigen Huis en de makelaarsbranche zijn daarom tegen deze aanscherping tot 106 procent. Het verschil van 2 procent komt bij een gemiddelde huizenprijs van 234.000 euro neer op 4.680 euro: een kleine verbouwing.