Waar zijn de buitenlandse topclubs voor 'Wezel'?

Bryan Ruiz is het niveau van de Nederlandse competitie al lang ontstegen. Nu het voetbal zich niets lijkt aan te trekken van de crisis, is een transfer naar een topclub aanstaande.

Bryan Ruiz, maker van het winnende doelpunt, tussen Siem de Jong en Toby Alderweireld. Foto Bas Czerwinski 31-07-2011, Amsterdam. Johan Crijff Schaal, FC Twente - Ajax. Bryan Ruiz in duel met Siem de Jong. Foto Bas Czerwinski

Zou dan geen enkele Europese topclub geïnteresseerd zijn in FC Twente-aanvaller Bryan Ruiz? Zijn statistieken kunnen het obstakel niet zijn, met 24 competitiedoelpunten in zijn eerste seizoen en negen treffers in zijn door blessures beïnvloede tweede jaar. Ook was hij vaak aangever, of inspirator. Zaterdag zette de sierlijke Costa Ricaanse international zichzelf in de Arena nog eens in de etalage. Hij schonk zijn ploeg met een wonderschoon doelpunt tegen Ajax de Johan Cruijff Schaal (2-1).

Als zelfs de topdrie van topscorers uit de eerste divisie van vorig seizoen al een nieuwe werkgever heeft, dan lijkt het een kwestie van tijd voordat Ruiz wordt benaderd. De economische crisis die vorige zomer de transfermarkt lamlegde, lijkt alweer vergeten in de voetbalwereld. De ongeremde kooplust is niet voorbehouden aan de steenrijke eigenaars van clubs als Manchester City en Málaga. Het jongste voorbeeld: Paris Saint Germain telde zaterdag liefst 43 miljoen euro neer voor de Argentijn Javier Pastore.

Ook in Nederland versterkten clubs zich al voor tientallen miljoenen, niet gehinderd door een eventueel zorgelijke financiële huishouding. Dan te bedenken dat het meest in voetballers wordt gehandeld als de Europese competities al begonnen zijn en de transfermarkt op zijn einde loopt (31 augustus).

In dat klimaat probeert bekerwinnaar FC Twente, maar ook landskampioen Ajax, zijn spelersgroep op niveau te houden. De club uit Amsterdam raakte afgelopen weekend doelman Maarten Stekelenburg kwijt aan AS Roma. Ajax kocht zelf onder andere middenvelder Theo Janssen bij concurrent FC Twente. Bij afwezigheid van de geblesseerde Jan Vertonghen was hij aanvoerder bij de seizoensouverture tegen zijn oude werkgever.

Ruiz, die deze zomer al deelnam aan het Gold-Cuptoernooi, begon zaterdag uit voorzorg op de reservebank wegens een heupblessure. FC Twente startte met Ola John, broer van aanvallers Collins en Paddy John, en Steven Berghuis, zoon van enkelvoudig international Frank Berghuis. De voetbalgenen ten spijt hadden beide vleugelspelers weinig in te brengen in de Arena. John speelde te druistig en werd bij rust vervangen door Ruiz. Berghuis deed het niet onaardig, maar had pech tegenover de aanvallend ingestelde Ajax-verdediger Nicolai Boilesen te staan. De jeugdinternational kreeg vlak voor rust een gele kaart na een overtreding en werd even daarna van het veld gestuurd na een vermeende schwalbe.

Op Ajax’ flanken imponeerde bij vlagen de van het gepromoveerde RKC Waalwijk overgekomen Derk Boerrigter, die na ruim een uur was ingevallen voor de ijverige IJslandse spits Kolbeinn Sigthorsson. De in Twente geboren aanvaller Boerrigter dwong zowel Tim Cornelisse als Douglas tot overtredingen waarvoor ze een gele kaart kregen. Boerrigter koos in de slotfase te vaak voor de hoge voorzet, niet erg kansrijk gezien de lengte van de Twente-verdedigers.

Ajax begon de wedstrijd met Miralem Sulejmani als linkeraanvaller. Hij was moeilijk te stoppen, maar bleek niet in staat de wedstrijd een beslissende wending te geven. De Serviër, die Ajax drie jaar geleden ruim 16 miljoen euro kostte, houdt de bal het liefst voor zichzelf in plaats van vrijstaande ploeggenoten te bedienen. Lorenzo Ebecilio, die aan de rechterkant speelde, heeft nog meer last van het Ajax-kwaaltje van spelvertragende trucs en schijnbewegingen.

Invaller Ruiz demonstreerde de andere vleugelspelers op het veld hoe hij zijn taak invult. De Costa Ricaan was de enige bij FC Twente die na rust in staat was een bal vast te houden en zo zijn ploeg even op adem te laten komen. Behendig ontweek hij de tackles van achtervolgende Ajacieden. En toen hij twintig minuten voor tijd de bal kreeg aan de rechterkant van het veld en verdedigers Daley Blind en André Ooijer angstig achteruit liepen, wist oud-ploeggenoot Janssen al genoeg. „Ik was helaas niet in de buurt om te helpen. Die ruimte mag je hem gewoon niet geven.”

Wat volgde was een gekruld schot met de linkervoet buiten het bereik van de nieuwe eerste Ajax-doelman Kenneth Vermeer, die tot dan slechts in actie was gekomen bij de strafschop van Marc Janko, nadat Janssen Luuk de Jong had vastgehouden. „Ik dribbelde wat, schoot omdat ik ruimte zag en voelde meteen dat de bal het doel zou ingaan”, zei Ruiz. Zijn trainer Co Adriaanse: „Hij is een klasse apart en liet opnieuw zien dat hij een wedstrijd in zijn eentje kan beslissen.”

Het doelpunt van de bescheiden Ruiz was zeker zo stijlvol als de doeltreffende stiftbal onderkant lat, twee jaar geleden bij zijn entree in de eredivisie tegen Sparta. De komende weken moet blijken of FC Twente een voetballer van zijn kaliber nog kan behouden. De Wezel, een volksheld in zijn geboorteland, heeft intussen aangegeven dat hij openstaat voor een nieuwe uitdaging.

Ruiz, gekocht van AA Gent, heeft in Enschede een contract tot de zomer van 2013. Zijn naam werd eerder deze zomer in verband gebracht met FC Sevilla, FC Porto en Benfica. De laatste club zou volgens Portugese media 7 miljoen euro hebben willen betalen voor de Costa Ricaan. FC Twente ontkende dat de clubs contact hadden.

„Ik denk dat dit de normale Ruiz is, vrij van blessures”, reageerde de aanvaller zaterdag na de huldiging van zijn ploeg op het veld van de Arena. „Hopelijk kan ik dit volhouden in de rest van het seizoen.”

    • Michiel Dekker