Vrouw vergeeft aanvaller: geen oog om oog in Iran

Een Iraanse vrouw die in 2004 zwavelzuur in haar gezicht gegooid kreeg, zag gisteren op het laatste moment af van haar recht hetzelfde te laten doen bij de dader.

Ameneh Bahrami was een mooie en succesvolle vrouw van 26, voor wie de huwelijkskandidaten in de rij stonden. Zij wees het aanzoek van de vier jaar jongere Majid Mohavedi af. Dat dreef de man tot razernij. Na haar eerst maanden achtervolgd te hebben, gooide Mohavedi zwavelzuur in het gezicht van Bahrami.

De blind geworden en verminkte vrouw verzocht de Iraanse rechtbank om gisas. Onder dat islamitische vergeldigingsprincipe wordt een dader zijn eigen misdaad aangedaan. Doorgaans dringen Iraanse rechters er bij de partijen op aan een financiële schikking te treffen om zo die zware straf te vermijden. Maar in dit geval ging de rechter met Bahrami mee, om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen.

Mohavedi werd gisteren naar een ziekenhuis gebracht, waar een dokter het zwavelzuur in zijn ogen zou druppelen. „Alles stond klaar om de straf uit te voeren, maar op het laatste moment besloot Bahrami zijn ogen te sparen”, aldus de hoogste aanklager Abbas Jafari Dolatabi. De Iraanse eist wel een schadevergoeding van 150.000 euro. Mohavedi – die sinds 2004 gevangen zit – wordt niet vrijgelaten totdat het volledige bedrag door zijn familie is betaald.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelde gisteren in een persbericht dat gisas „gelijk staat aan marteling”. De organisatie vindt dat de Iraanse autoriteiten een humanere straf voor zulke aanvallen in moeten stellen. (Reuters, AP)