Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VN-Veiligheidsraad vergadert vanavond over resolutie Syrië

Armoured vehicles are seen stationed in the city of Hama in this still image taken from video posted on a social media website on August 1, 2011. Syrian tanks shelled the city of Hama, scene of a 1982 massacre, for the second day on Monday, killing at least four civilians, residents said, in an assault to try to crush protests against President Bashar al-Assad. REUTERS/Social Media Website via Reuters TV (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Armoured vehicles are seen stationed in the city of Hama in this still image taken from video posted on a social media website on August 1, 2011. Syrian tanks shelled the city of Hama, scene of a 1982 massacre, for the second day on Monday, killing at least four civilians, residents said, in an assault to try to crush protests against President Bashar al-Assad. REUTERS/Social Media Website via Reuters TV (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Tanks in de straten van de Syrische stad Hama. Foto Reuters / YouTube

De VN-Veiligheidsraad vergadert vanavond om 23.00 over een ontwerpresolutie om het geweld in Syrië te veroordelen.

Europese landen bliezen de ontwerpresolutie, die al twee maanden geleden binnen de Veiligheidsraad circuleerde, nieuw leven in.

Het regeringsgeweld in de stad Hama wakkerde de roep naar een veroordeling van het Syrische geweld opnieuw aan. In Hama zouden volgens activisten zeker honderd mensen zijn omgekomen. Duitsland vroeg vandaag een gesloten vergadering aan naar aanleiding van het geweld, meldt persbureau AP.

Deze vergadering gaat om 23.00 uur Nederlandse tijd van start. De leden worden daar op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen in Syrië en wordt de ontwerpresolutie opnieuw onder de aandacht gebracht van de raad.

Volgens mensenrechtenactivisten zouden in Syrië al ruim 1.600 mensen omgekomen zijn sinds de opstand tegen president Bashar al-Assad. De Veiligheidsraad heeft zich tot nu toe niet unaniem uitgesproken over de ontwikkelingen in Syrië door onderlinge meningsverschillen. Twee maanden geleden dreigden Rusland en China een resolutie te vetoën. Critici vrezen dat zelfs een simpele veroordeling van Syrië kan leiden tot een gewapende interventie zoals die in Libië.