Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Verhit ‘debat’ op Twitter over Wilders, Breivik en links

Wilders op 10 juni jl., toen hij en financieel PVV-woordvoerder Teun van Dijck de drachme symbolisch aan Griekenland gingen teruggeven. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Op Twitter woedt al de hele dag een felle discussie over de link tussen Wilders en de terreurdaden van Anders Breivik. De ‘discussie’ is bijzonder scherp van toon: doodsbedreigingen en bittere verwijten vliegen over en weer.

Aanleiding voor het debat zijn de uitspraken van Wilders van vanochtend in De Telegraaf. In een interview met de krant zegt de PVV-leider dat linkse partijen een “vuil politiek spelletje” spelen door hem ter verantwoording te roepen voor de daden van de Noorse massamoordenaar Breivik.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi was één van degenen die Wilders vroeg zijn toon te matigen en uitgebreider in te gaan op de daden van Breivik. Twitteraar Hans van Duijn sprak daarop vanmiddag in een tweet de hoop uit dat Dibi wordt omgelegd:

Twitter avatar HvDuijn Hans van Duijn @TofikDibi Ik hoop echt dat ze je afknallen samen met al je linkse vriendjes

Het Kamerlid zei in een reactie dat hij aangifte gaat doen van de bedreiging en sprak de hoop uit dat het debat weer op inhoud gevoerd gaat worden:

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Ok ff uit boom klimmen waar ik van @geertwilderspvv in moest en maar weer een aangifte. Bedenk me ineens hoevaak hij wel niet aangifte 1/2
Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi heeft moeten doen tegen dit soort bedreigingen #kutgevoel. Hoop echt dat we uit deze onheilspellende sfeer komen door inhoudelijk debat. 2/2

Forse kritiek op Wilders kwam er ook en wel van VVD-gedeputeerde in Limburg Mark Verheijen. Hij vond de uitlatingen van de PVV-voorman in De Telegraaf duidelijk te ver gaan en liet het volgende weten:

“Ach arme Geertje. Wat nou 77 doden? Waren we toch bijna vergeten dat HIJ natuurlijk grootste slachtoffer is van Breivik #telegraaf #bahbah [...] Wilders en aantal linkse politici konden het niet laten ‘Noorwegen’ politiek te gebruiken. Dat mogen we niet vergeten #ofdoeikhetnuzelfook?”

Ook op de opmerkingen van Verheijen kwam weer kritiek. De VVD’er voelde zich later vandaag geroepen daar weer op te reageren:

Mijn tweet vanmorgen niet bedoeld als aanval op Wilders, niet als aanval op links, maar hartewens om ‘Noorwegen’ niet politiek te gebruiken. [...] Tweet heeft zeer veel reacties opgeleverd. En zeer verschillend. Kan niet overal op reageren dus had hem beter niet kunnen versturen.

PvdA-lid Herbert Kuiling deed ook nog een duit in het zakje:

Twitter avatar herbertkuiling Herbert Kuiling Ik hoop dat @geertwilderspvv stikt in zijn eigen gif en wel zo snel mogelijk. #viezeman