Veel gevloek en grove sekshumor omdat het kan

Scene uit de film Horrible Bosses (2011) FOTO: Warner Bros. HB-12849 KEVIN SPACEY as Dave Harken in New Line Cinema’s comedy “HORRIBLE BOSSES,” a Warner Bros. Pictures release.

film

Horrible Bosses

Regie: Seth Gordon. Met oa: Kevin Spacey en Jennifer Aniston. ***

Omdat waarschijnlijk 98 procent van de werkende bevolking een verschrikkelijke baas heeft of er zelf eentje is, heeft kantoorkomedie Horrible Bosses op papier de hitpotentie voor werkluwe zomerdagen. Maar met een cast van hevig schmierende sterren als Kevin Spacey, Jennifer Aniston en Colin Farrell die de tirannieke werkgevers spelen, en een clubje semi-naturel slapstickende subtoppers onder wie een wel erg bleue Jason Bateman als de arme loonslaven, kan de film eigenlijk alleen nog maar tegenvallen.

In een reeks episodische sketches zien we eerst hoe de bazen hun personeel vernederen, daarna hoe een drietal vrienden dat beu is. Vervolgens moet dat nog allemaal worden rondgebreid door een tamelijk drastische oplossing voor de slepende arbeidsconflicten. Ontslag nemen is in deze tijden geen optie. Dus moeten de bazen uit de weg worden geruimd.

In Nederland werd de film niet geschikt geacht voor onder de twaalf. In Amerika kreeg hij een R-rating mee (tieners onder de zeventien mogen niet zonder volwassen begeleiding de film zien). Dat alles is vooral een vrijbrief voor veel gevloek en grove seks- en drugshumor die soms grappig is of tegen wil en dank op de lachspieren werkt, maar vaker de indruk wekt erin te zitten omdat het kon.

Echt rock-’n-roll wordt het nooit. Terwijl een televisieserie als The Office, waarvan regisseur Seth Gordon ook een aantal afleveringen voor zijn rekening nam, bewijst dat het best kan, grensoverschrijdende kantoorhumor. Laten ze die eens in de bioscoop uitbrengen.

Dana Linssen

    • Dana Linssen