Veel doden in Syrië

En een prominente oppositieleider werd dit weekend gearresteerd

In de stad Hama zouden volgens Abdel Karim Rihaoui, voorzitter van de Syrische mensenrechtenraad, zeker tachtig doden gevallen zijn tijdens een groot offensief van het Syrische leger. Activisten noemen het de „bloedigste dag” sinds het begin van de demonstraties in maart.

Zaterdag hebben Syrische troepen de prominente oppositieleider Sheikh Nawaf al-Bashir gearresteerd in de hoofdstad Damascus, zo lieten bronnen binnen de oppositie gisteren weten. Bashir is als hoofd van de Baqqara-stam in de provincie Deir al-Zor een leidend figuur in de opstand tegen president Bashar al-Assad.

De Syrische autoriteiten proberen het verzet van de demonstranten te beëindigen door naast geweld te gebruiken ook massaal preventieve arrestaties uit te voeren. Nu de ramadan begint, bestaat de angst bij het regime dat de omvang van de protesten alleen maar toe zal nemen.

Minister van Buitenlandse zaken Uri Rosenthal pleit voor aanscherping van de sancties van de Europese Unie tegen Syrië. Daarnaast wil hij dat de VN-Veiligheidsraad snel een veroordelende resolutie aanneemt. Zijn ministerie liet gisteren weten dat Rosenthal “met afschuw” heeft “kennisgenomen” van het militaire geweld in de Syrische stad Hama.

De demonstraties tegen de Syrische president Bashar al-Assad houden inmiddels al ruim achttien weken aan. Volgens opstandelingen zijn sinds maart meer dan zestienhonderd burgerdoden gevallen. (AFP, Reuters, Novum)