Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Moderne western The Three Burials of Melquiades Estrada. RTL 7, 22.00u.
Moderne western The Three Burials of Melquiades Estrada. RTL 7, 22.00u.

Film

Ein fliehendes Pferd (Rainer Kaufmann, 2007, Duitsland). Tweede verfilming van gelijknamige roman van Martin Walser heeft weinig oog voor de zwart komische aspecten van het verhaal. Gezapig huwelijk van Ulrich Noethen en Katja Riemann wordt tijdens de vakantie mefistofelisch op de proef gesteld. Een van het leven genietende oud klasgenoot van de man dient zich aan. Met een veel jongere vriendin die Helene heet maar zich graag ‘Hel’ laat noemen. ZDF, 20.15-21.45u.

Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984, VS). Ook de tweede Indiana Jones-film (na Raiders of the Lost Ark) is een overrompelende en grootscheepse avonturenfilm. Archeoloog Harrison Ford maakt korte metten met heidense rituelen in een der lucratiefste Amerikaanse films aller tijden. SBS 6, 20.30-22.55u.

The Three Burials of Melquiades Estrada (Tommy Lee Jones, 2005, VS/Frankrijk). Speelfilmregiedebuut van acteur Tommy Lee Jones. Melquiades Estrada, een Mexicaanse immigrant, wordt per ongeluk bij de Mexicaans-Texaanse grens neergeschoten door een nieuwe grenswacht (Barry Pepper). Texaanse boer Jones dwingt die grenswacht het lijk naar Mexico te brengen om het daar te begraven. Geschreven door de scenarist van 21 Grams en Babel. Groots camerawerk van Chris Menges. RTL 7, 22.00-00.30u.

Informatief

Am Mississippi. Driedelige Duitse documentaireserie uit 2010 over het leven langs de oevers van de langste rivier van de Verenigde Staten: de Mississippi. Begint aan de monding van de rivier, in Louisiana. Afl.1: Der Tiefe Süden. Arte, 19.30-20.15u.

Terzake. Documentaire uit 2009 over de vervuiling van de zee door plastic. Gedumpt plastic breekt af tot kleine bolletjes, die weer door zeedieren en vogels geconsumeerd worden. Duizenden dieren worden er jaarlijks door gedood en het plastic blijft een constante bedreiging voor de voedselketen. Afl.: Plastiek. Canvas, 20.00-20.45u.

Wonderstuff. Tweede aflevering van serie over alledaagse producten onderzoekt de bestanddelen in schoonmaakmiddelen voor het huishouden. Wat maakt een perfect schoonmaakmiddel? En waarom is er niet één schoonmaakmiddel voor alle huiselijke klussen? BBC 2, 20.30-21.00u.

In hart en nieren. Documentaire over musicalster en professioneel travestiet. Eddy van der Schouw (47). De donornier die hij 22 jaar geleden kreeg is er plotseling mee gestopt. Dialyse is voor Eddy geen optie en een nieuwe donornier is niet zomaar voorhanden. Beste vriendin Linda biedt daarom aan om een van haar nieren aan Eddy af te staan. We volgen Eddy en Linda vanaf hun laatste gezamenlijke optreden in het theater tot en met de transplantatie, Ned. 1, 21.20-22.10u.

We zijn er bijna. Nieuwe vijfdelige serie waarin veertig groepsreizigers (tussen de 60 en 80 jaar) gevolgd worden. Ze reizen per caravan of camper af naar het Franse Corsica en het Italiaanse Sardinië. Martine van Os volgt ze. Ned. 1, 22.10-23.00u.

Lux: De wereld tien jaar na 9/11. Van de Canadees-Britse onderzoeksjournalist Doug Saunders. verscheen onlangs het boek De trek naar de stad. Een van de belangrijkste politieke en economische ontwikkelingen van de 21ste eeuw is de trek naar de steden. Voor het eerst in de geschiedenis wonen er meer mensen in de stad dan op het platteland. Saunders toont aan dat wijken waar veel migranten zich vestigen vaak dynamisch zijn en een groot economisch potentieel kunnen hebben. LUX werpt een blik op de immigrantenwijken in Londen, Amsterdam en Istanbul. Afl.: De migrant als motor van de economie. Ned. 2, 23.15-23.50u.

Amusement

Ze is van mij. Waldemar Torenstra ontvangt wekelijks twee mannen en praat met hen over hun ervaringen met vrouwen. Vanavond praten acteur Tygo Gernandt en filmmaker Martin Koolhoven over seks op de set. Ned. 3, 21.00-21.45u.

Top gear. Special van dit autoprogramma waarin het team in acht dagen van het zuiden van Vietnam naar het noorden rijdt. 1.600 km, die ze per motorfiets moeten afleggen: hun budget van 15 miljoen dong per persoon blijkt niet toereikend te zijn voor een auto op de dure Vietnamese markt. Met James May, Jeremy Clarkson en Richard Hammond. Canvas, 21.20-22.35u.

Covert affairs. Pilotaflevering van Amerikaanse misdaadserie. Het leven van de jonge Annie Walker (Piper Perabo) neemt een abrupte wending wanneer zij zonder afronding van haar CIA-training wordt ingezet als agente. Annie wordt bijgestaan door Auggie Anderson (Christopher Groham), een blinde, CIA-agent met een brede kennis van bureaucratie en intriges, die haar wegwijs maakt in de complexe wereld van de Amerikaanse inlichtingendienst. RTL 4, 22.25-23.25u.