Toch maar geen oog-om-oog in Iran

EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran. Ameneh Bahrami, who was blinded in both eyes in an acid attack, speaks during an interview with Reuters at her home in Tehran July 31, 2011. An Iranian woman blinded with acid by her suitor for turning down his marriage proposal spared him at the last minute from being blinded too as punishment for his crime, Iranian media reported on Sunday. Bahrami was blinded in 2004 when Majid Mohavedi poured acid onto her face after she spurned his offers of marriage. REUTERS/Raheb Homavandi (IRAN - Tags: CRIME LAW SOCIETY) REUTERS

Een Iraanse vrouw die in 2004 zwavelzuur in haar gezicht kreeg, ziet af van haar recht om hetzelfde te doen bij de dader. Op het laatste moment heeft Ameneh Bahrami afgezien van de wraakactie. De 32-jarige Bahrami kreeg in 2004 zwavelzuur in haar gezicht gespoten door Maid Movahedi, omdat ze zijn huwelijksaanzoeken bleef afwijzen. Sindsdien is ze blind en is haar gezicht verminkt. De vrouw heeft jarenlang gestreden voor het recht om hetzelfde te doen bij de dader. Omdat het islamitische recht het ‘oog-om-oog, tand-om-tand’-principe kent, kreeg ze toestemming. (AP)