TNT Express boekt minder winst

TNT Express heeft in het tweede kwartaal van 2011 minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Verbeterde resultaten in Europa konden niet opboksen tegen herstructureringskosten en verliezen in Azie en Noord- en Zuid-Amerika.

Over het tweede kwartaal boekte TNT Express 46 miljoen euro bruto winst, ruim 23 procent minder dan over dezelfde periode een jaar geleden.

Onze economieredactie over de cijfers:

De lagere winst werd vooral veroorzaakt door problemen bij de Braziliaanse vestigingen van TNT Express, die steeds erger lijken te worden. Zo liepen de verliezen van de Zuid-Amerikaanse divisie in het tweede kwartaal op van 15 tot 45 miljoen euro. De problemen worden veroorzaakt door de mislukte intergratie van twee Braziliaanse bedrijven van TNT-Express, Mercurio en Araçatuba. TNT heeft een herstelplan voor Brazilië aangekondigd dat er voor moet zorgen dat de Braziliaanse koeriersdiensten weer gezond zijn in de tweede helft van 2012. Volgens bestuursvoorzitter Lombard zijn de problemen inmiddels “stabiel”.

Het is de eerste keer dat TNT Express als zelfstandig bedrijf kwartaalcijfers bekendmaakt. In mei werd de onderneming afgesplitst van TNT, dat verder ging onder de naam PostNL.

    • Marije Willems