Syrische tanks beschieten woonwijken Hama

An armoured vehicle is seen stationed in the city of Hama in this still image taken from video posted on a social media website on August 1, 2011. Syrian tanks shelled the city of Hama, scene of a 1982 massacre, for the second day on Monday, killing at least four civilians, residents said, in an assault to try to crush protests against President Bashar al-Assad. REUTERS/Social Media Website via Reuters TV (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een tank van het Syrische leger in de stad Hama. Foto Reuters / YouTube

Syrische tanks hebben vandaag opnieuw woonwijken in de stad Hama beschoten in een poging de opstand tegen president Bashar al-Assad te onderdrukken.

Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. De aanvallen zouden na de avondgebeden voor de vastenmaand Ramadan zijn begonnen. Een inwoner van de stad liet weten dat de aanvallen zich vooral concentreren op de al-Bilal rotonde in het noordwesten van de stad, de wijk Jarajmeh in het oosten en de wijken rondom de Omar bin al-Khattab moskee in het noorden. Vanochtend waren er ook al meldingen dat het geweld in Hama hervat was.

Internationale gemeenschap veroordeelt ‘tevreden’ Assad

Gisteren vielen Syrische tanks Hama binnen en bij de daaropvolgende aanvallen op inwoners zouden volgens activisten minstens honderd doden zijn gevallen. Politici uit de hele wereld, waaronder de Amerikaanse president Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, veroordeelden het geweld.

President Assad prees vanochtend het bloedbad dat zijn troepen gisteren in Hama aanrichtte. Volgens Assad heeft het leger met het doden van zeker 142 mensen zijn loyaliteit aan “zijn volk, land en geloof” betoond.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Lees hier meer over Syrië.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis