Syrisch leger richt bloedbad aan in Hama

Het leger van president Assad schoot gisteren met tanks op inwoners van de stad Hama. Internationaal ingrijpen in Syrië komt niet dichterbij.

Beelden uit videofilms die gisteren in de Syrische stad Hama zouden zijn opgenomen. Op de onderste foto zouden deserteurs te zien zijn, maar er is geen onafhankelijke bevestiging dat dit inderdaad het geval is. Foto's Reuters RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED An image grab from a video uploaded on YouTube on July 31, 2011 shows what anti-regime protesters claim to be defected soldiers standing on tanks amid demonstrators in the city of Hama, where according to human rights activists more than 90 people were killed as the Syrian military launched an attack on the flashpoint city on the eve of the Muslim holy month of Ramadan. AFP PHOTO/YOU TUBE AFP

De Syrische president Bashar al-Assad feliciteerde vanochtend het „patriottische Syrische leger” dat „zijn rechten verdedigt tegenover de agressieve plannen die ons vandaag en morgen belagen”. Maar het is onwaarschijnlijk dat de zware legeraanvallen van gisteren met tanks en scherpschutters op de oppositie in Hama en andere steden de rust terugbrengen. Alleen al in Hama werden volgens activisten zeker honderd burgers gedood in het grootste bloedbad sinds de opstand tegen Assads regime half maart begon. Het is niet mogelijk onafhankelijke bevestiging te krijgen van de dodencijfers. Vanochtend werden de beschietingen op Hama voortgezet.

Het is geen toeval dat dit zwaarste offensief tot dusverre kwam op de vooravond van de islamitische vastenmaand ramadan, wanneer de gemoederen traditioneel extra verhit zijn te midden van vasten en gebed. Tijdens de ramadan, die niet alleen een periode is van inkeer maar ook van strijd, worden elke dag betogingen verwacht na het uitgaan van de moskee.

Maar eerdere intimidatie-offensieven van de autoriteiten hebben evenmin gewerkt. Er zijn volgens de oppositie al rond de 2.000 burgers gedood bij operaties van het regime, en de protesten nemen nog steeds in omvang toe. „Syrië bloedt”, constateerde de activistische Facebookpagina Syrian Revolution 2011 en riep op tot „vergeldingsbetogingen”.

Hama gold de afgelopen weken als „bevrijde” stad en was daarmee symbool van de opstand geworden. Na massaprotest hadden de veiligheidsdiensten zich een maand geleden uit de stad van ongeveer 800.000 inwoners teruggetrokken. Bewoners hadden volgens een correspondent van The New York Times die er vorige maand in slaagde Hama te bezoeken, barricades opgeworpen om de tanks van het regime te weren. Maar de tanks hadden weinig moeite met die obstakels toen de aanval gisteren kwam. Tegen de middag zag de stad eruit als een oorlogszone, zeiden inwoners telefonisch tegen het persbureau AP.

Het optreden van het regime herinnerde aan de bloedige dagen van 1982, toen president Hafez al-Assad zijn beruchte broer Rifaat opdracht gaf Hama te heroveren op sunnitische extremisten die er verschanst zaten. Die operatie duurde een maand en ontaardde in artillerie- en luchtbombardementen op de stad waarbij tussen 10.000 en 20.000 doden vielen, hoofdzakelijk burgers.

Hoewel westerse landen direct kwamen met scherpe veroordelingen van het geweld, blijft militaire actie ver weg. De Amerikaanse president Obama toonde zich geschokt door het geweld dat „de ware aard van het Syrische regime laat zien”. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal reageerde „met afgrijzen”. Hij bepleitte nieuwe sancties van de EU. Duitsland vroeg om een zitting van de VN-Veiligheidsraad. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, eiste vanochtend meer internationale druk, „en niet alleen van westerse landen”. Rusland en China blokkeren elke veroordeling van Syrië in de Veiligheidsraad. De Arabische Liga bewaart een totaal stilzwijgen.

Daardoor zijn, zo onderstreepte NAVO-secretaris-generaal Rasmussen, de basisvoorwaarden voor militaire interventie zoals in Libië niet vervuld. Ook Hague sloot eens temeer militaire actie uit. De huidige gewelddadige tweespalt onder de rebellen die de NAVO tegen het Libische regime steunt, maakt interventie in Syrië des te onwaarschijnlijker.

    • Carolien Roelants