Strengere hypotheekregels. Kan je die nieuwe woning nu wel vergeten?

Nederland, Rotterdam, 26 juni 2009, Geen hypotheek in Vogelaarwijk ( foto Millinxbuurt Tarwewijk Deelgemeente Charlois ) Banken verstrekken sinds het uitbreken van de kredietcrisis nauwelijks meer hypotheken in de Vogelaarwijken in Rotterdam en Den Haag. Het opknappen van de wijken staat daarmee op losse schroeven. Door het wegvallen van de financieringen wordt de stekker uit de Vogelaarwijken getrokken. Bovendien dalen de huizenprijzen in die wijken harder dan elders. Banken willen alleen nog veilige hypotheken verstrekken. Moeilijke wijken en moeilijke kopers vallen buiten de boot. Er staat nergens op papier dat in achterstandwijken geen hypotheken meer worden verstrekt, maar daar komt het in de praktijk wel op neer. foto; Peter hilz

De regels voor het krijgen van een hypotheek om een woning te kopen worden vanaf vandaag strenger. De Nederlander heeft zich voor zijn woning al teveel in de schulden gestoken, zo waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds al in 2008 en in 2010. Woningkopers kunnen straks minder lenen en moeten meer aflossen. Hoe pakken de nieuwe maatregelen precies uit? Wordt het veel moeilijker om een huis te kopen, of is het nu juist een goed moment om de stap naar een koophuis te wagen?

    • Wilma van Hoeflaken
    • Oscar Vermeer
    • Eppo König