Stekelenburg voor vier jaar naar Roma in Serie A

Maarten Stekelenburg treedt als eerste Nederlander in dienst van AS Roma. De 28-jarige doelman van Ajax en het Nederlands elftal tekent als de laatste formaliteiten zijn afgerond een contract voor vier seizoenen bij de Italiaanse topclub, zo meldt zijn management.

Stekelenburg werd zaterdag medisch gekeurd in Rome, waarna de contractbesprekingen plaatsvonden. De doelman had ook een gesprek met trainer Luis Enrique van de Giallorossi. Het wachten is nog op overeenstemming tussen de clubs, die in gesprek zijn over met name de betalingsgaranties.

Stekelenburg maakte voor zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax al indruk door met Jong Ajax de halve finales van het KNVB-bekertoernooi te halen. Hij maakte in augustus 2002 zijn debuut voor Ajax (in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal) en speelde uiteindelijk 191 competitiewedstrijden voor de club uit Amsterdam. Altijd werd hij vergeleken met Edwin van der Sar, die woensdag zijn afscheidswedstrijd speelt in de Arena. Beiden beschikken over een uitstekende trap en beheersen het ‘meevoetballen’.

In de laatste helft van het afgelopen seizoen raakte hij geblesseerd aan zijn duim en moest de ontknoping van de eredivisie aan zich voorbij laten gaan. Stekelenburg werd twee keer landskampioen. Ook won hij drie keer de KNVB-beker en vier keer de Johan Cruijff Schaal.

Stekelenburg, 40-voudig international, debuteerde in september 2004 onder bondscoach Marco van Basten in het Nederlands elftal en keepte vorig jaar bij het WK in Zuid-Afrika zijn eerste eindtoernooi. Hij hield Oranje onder meer op de been in de kwartfinale tegen Brazilië, met een prachtige redding op een schot van Kaká. Het Nederlands elftal verloor uiteindelijk de finale van Spanje.

Ajax-trainer Frank de Boer koos zaterdag bij de Johan Cruijff Schaal voor Kenneth Vermeer als doelman, maar de club is op zoek naar een extra keeper voor dit seizoen. Jasper Cillessen (NEC) is de voornaamste kandidaat, zo meldt De Telegraaf. De 22-jarige doelman werd door bondscoach Bert van Marwijk al opgeroepen voor het Nederlands elftal, al kreeg hij in juni geen speelminuten bij de oefenstage in Zuid-Amerika.

Ajax denkt dat Cillessen openstaat voor een vertrek bij NEC. De doelman zou de concurrentiestrijd met Vermeer als een goede stap in zijn ontwikkeling zien. Behalve Cillessen worden ook Gabor Babos (NAC), Michel Vorm (FC Utrecht) en Przemyslaw Tyton (Roda JC) genoemd als mogelijke tweede doelman van Ajax.