Slechts twee records bij WK zonder 'drijfpakken'

Met vijf wereldtitels was de Amerikaan Ryan Lochte de beste zwemmer van de WK in Shanghai.

De wereldkampioenschappen langebaan (50 meter) in Shanghai hebben slechts twee wereldrecords opgeleverd. Twee jaar geleden, op het hoogtepunt van het ‘snellepakkentijdperk’ (2008-2010), leverde het belangrijkste zwemtoernooi buiten de Olympische Spelen liefst 43 wereldrecords op. De ultrasnelle pakken, die hielpen het drijfvermogen te verhogen, werden vorig jaar afgeschaft op aandringen van zwemmers en coaches, omdat ze te veel invloed hadden op de prestaties.

Een van de twee wereldrecords die in Shanghai sneuvelden kwam op naam van de zwemmer die huiswaarts keert als ’s werelds beste van dit moment, de Amerikaan Ryan Lochte. De Lochtenator, die de onderlinge strijd met landgenoot Michael Phelps jaren geleden aanging en die strijd deze WK met glans won, vestigde een nieuwe beste tijd op de 200 meter vrije slag (1.54,00). „Iedereen dacht dat, na de pakken, nooit meer een wereldrecord zou worden verbroken”, zei Lochte. „Ik wilde bewijzen dat iedereen het mis had.”

Gisteren verbrak de Chinees Sun Yang voor eigen publiek verrassend het oudste wereldrecord dat nog in de boeken stond, dat van de 1.500 meter vrije slag. Het was een van de weinige records die het tijdperk van de ‘drijfpakken’ had overleefd. De Australiër Grant Hackett zwom tien jaar geleden bij de WK in Fukuoka een tijd van 14.34,56 minuten. Sun dook daar 0,42 seconde onder.

Het duel tussen de Amerikaanse giganten liep als een rode draad door het toernooi. Lochte kwam verrassend als winnaar uit de strijd met vijf wereldtitels en werd uitgeroepen tot beste zwemmer van het toernooi. Toch blijft hij liever in de rol van underdog. „Ik denk niet dat ik de beste ben. Vijf medailles is geweldig, maar ik weet dat ik nog sneller kan.”

Phelps (26), met veertien gouden medailles veruit de beste olympiër aller tijden, moest in Shanghai genoegen nemen met ‘slechts’ vier wereldtitels. Zijn totaal aantal gouden WK-medailles kwam op 26. Phelps, die de laatste jaren moeite had zich te motiveren, reageerde strijdlustig, maar erkende dat zijn rivaal hem tot extra huiswerk dwingt. Maar volgend jaar, bij de Spelen in Londen, gebeurt het pas echt, waarschuwde de Baltimore Bullet. Daar zwemt Phelps zijn laatste grote toernooi. „Ik moet weer gaan doen wat ik vroeger deed. Niet opgeven, dat is het beste wat ik de komende twaalf maanden kan doen.” (NRC)