Schuld- en inflatieangst goed voor goud

De stemming blijft onzeker op de financiële markten, en dat zal deze week niet veranderen. Mooie tijden dus voor beleggers in goud.

Weinig beleggers die het edelmetaal verafgoden – in de branche goldbugs of goudkevers genoemd – twijfelen eraan. De stemming op de financiële markten blijft kwakkelen. Met of zonder een akkoord over de verhoging van het schuldenplafond in de Verenigde Staten.

De waarde van het goud stijgt al negen jaar op rij – de langste hausse in zes decennia. De immense Amerikaanse schuldenlast, de slepende schuldencrisis in Europa en de vrees voor een mondiaal verder oplopende inflatie stuwen deze prijzenspiraal. En deze zorgen zullen deze week niet verdwijnen, zo redeneren liefhebbers van het gele metaal.

Vanochtend werd er op dagbasis ruim 1.615 dollar betaald voor één troy ounce (31,1 gram) – de internationale standaard waarin het edelmetaal op de Londense beurs wordt verhandeld. Dat is iets minder dan het record (1.632 dollar) dat afgelopen vrijdag werd bereikt, maar over een maand tijd is het edelmetaal al circa tien procent in waarde gestegen, zeggen de liefhebbers. Goud blijft dus zijn reputatie als ‘veilige haven’ helemaal waar maken.

Zoals meteorologen aan de stand van het kwik de temperatuur van het weer afmeten, houden beursanalisten de waarde van het goud in het oog om de stemming op de financiële markten in kaart te brengen. En het psychologische gemoed onder beleggers en investeerders blijft onzeker.

Het aantal orders voor fondsen die in de FTS Eurofirst 300-index zijn opgenomen – een graadmeter die de beurskoers van de driehonderd grootste Europese bedrijven, gemeten in marktwaarde, volgt – blijft opmerkelijk hoog. Er is in juli zelfs meer verhandeld dan in de periode april en mei, en dit ondanks de zomervakantie. Komende donderdag zal de Europese Centrale Bank zijn rentebeleid bekend maken. Analisten verwachten niet dat de rente verder verhoogd zal worden, hoewel uitspraken vorige week van Christian Noyer, voorzitter van de Franse centrale bank en ECB-bestuurder, even voor verwarring zorgden. Hij had het over „grote waakzaamheid” voor inflatie. In het jargon dat centrale bankiers doorgaans hanteren, is het verschil met „sterke waakzaamheid” niet erg groot – en dat laatste zou erop kunnen wijzen dat een renteverhoging in de lucht hangt. Noyer verduidelijkte prompt dat hij „sterke alertheid” bedoelde.

Het voorval onderstreept de nervositeit op de financiële markten. Daar is de angst groot dat het politieke gesteggel in Washington en het onvermogen van Europa om zijn eigen schuldencrisis op overtuigende wijze uit de wereld te helpen, het consumentenvertrouwen ondermijnen. Het ontmoedigt ook bedrijven met veel geld in de kas om fors en diepgaand te investeren. In de eurozone daalden de inkoopmanagersverwachtingen van de verwerkende industrie en de dienstensector meer dan verwacht de afgelopen dagen. Uitkijken dus wat nieuwe cijfers over de Purchasing Managers Index (PMI) in Europa, Duitsland en de VS in de loop van deze week zullen brengen.

Morgen maakt de Oeso ook mondiale inflatiecijfers bekend. De verwachting onder de meeste analisten is dat de inflatie zal dalen naarmate de druk van hogere voedselprijzen en fiscale lasten afneemt. Al blijft geldontwaarding een zorg. De Europese Centrale Bank bleef hardnekkig weigeren meer geld bij te drukken om daarmee schulden op te kopen, maar nu kan het Europese Stabiliteitsfonds EFSF de geldkraan misschien breder opendraaien.

Uitkijken is het deze week ook naar de kwartaalcijfers die Nederlandse bedrijven als TNT Express, DSM, Imtech en Unilever zullen bekend maken. Een aantal onder hen moest een tanend consumentenvertrouwen op de thuismarkt en onverwacht dure grondstoffen te verwerken. Daardoor konden zij prijsverhogingen slechts moeizaam doorvoeren. Al zal dat laatste beleggers in het gele edelmetaal weinig zorgen baren. Het blijven ‘gouden tijden’ voor goudkevers.

    • Piet Depuydt