's Nachts aankomen en gewoon de koers winnen

De Belgische wielrenner Philippe Gilbert won in San Sebastian zijn vierde klassieker van dit jaar.

Philippe Gilbert heeft zaterdag de Clasica San Sebastian op zijn naam geschreven. De Belgische favoriet plaatste op 3 kilometer van de meet een beslissende demarrage en finishte solo. Gilbert, die pas om twee uur vrijdagnacht in San Sebastian was gearriveerd, is de eerste Belgische winnaar van de klassieker sinds Claude Criquielion in 1983. Het is de vierde klassiekerzege van dit jaar voor Gilbert, die in het voorjaar al de Amstel Goldrace, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik won.

De tweede plaats in de 31ste editie van de Clasica San Sebastian was voor de Spaanse Raborenner Carlos Barredo. De Belg Greg van Avermaet eindigde als derde.

Karsten Kroon maakte deel uit van een kopgroep, die al vroeg in de koers ontstond. Op de tweede beklimming van de Jaizkibel, op 40 kilometer van de finish, bleven alleen Kroon en Fisher van de oorspronkelijke kopgroep over. Het peloton volgde aan de voet van de klim op anderhalve minuut. Nicolas Roche waagde als eerste een aanval, maar kon niet wegkomen. Overtuigender was de demarrage van Samuel Sanchez, die de twee koplopers inhaalde en alleen verder ging.

Uit de groep met favorieten plaatste Gilbert een tegenaanval. Door zijn hoge tempo werd Sanchez achterhaald. Een groep van elf bereikte de top van de Jaizkibel. In de afdaling konden veel renners weer aansluiten. De Belgen domineerden vervolgens de finale. Na demarrages van Stijn Devolder en later Jelle Vanendert ontstond een groep van elf renners die om de overwinning mochten strijden.

Barredo, de winnaar van 2009, ontsnapte als eerste. Maar Gilbert walste op 3 kilometer van de finish over de Spanjaard heen en reed onbedreigd naar de zege. Barredo bleef uiteindelijk de achtervolgende groep, waar Van Avermaet de sprint won, net voor. (Novum)