Robin van Kampen (16) jongste in Nederland geboren grootmeester

Nederland heeft er weer een 16-jarige schaakgrootmeester bij. Robin van Kampen behaalde gisteren op het toernooi in Dortmund de titel door de B-groep te winnen. Zijn schaakvriend Anish Giri, die een Nepalese vader en Russische moeder heeft en gisteren in de A-groep onder anderen tegen Vladimir Kramnik speelde, ging hem als veertienjarige voor. Van Kampen is de jongste grootmeester ooit die in Nederland geboren is.

Om de titel grootmeester te halen moet een schaker drie grootmeesterresultaten behalen. Eind juni leek hij aan die voorwaarde te voldoen bij een toernooi op Corsica, zegt Van Kampen in een telefonische reactie. „Maar achteraf bleek dat er toch één nationaliteit te weinig aanwezig was om te voldoen aan de normen die gesteld worden. Dat was balen. Vervolgens kwam ik op een toernooi in Israël net een half puntje tekort. Frustrerend.”

Die woede heeft Van Kampen bewust vastgehouden in het toernooi in Dortmund. „Ik was het gewoon zat. Ik was pissig dat het maar steeds niet lukte. Dat werkte nu wel in mijn voordeel, want het zorgde ervoor dat ik minder nerveus was. Mijn coach roept dat ook in me op. Dan mag ik hem na een verloren partij verrot schelden en dat helpt af en toe voor de volgende partij. Maar dat moet je niet te vaak doen.”

Hoewel hij jong is komt de grootmeestertitel voor Van Kampen niet te vroeg. In zijn eindexamenjaar vwo dat nu aanbreekt, denkt hij minder aan schaken toe te komen. „Ik wil geen professional worden, maar ik wil me na de middelbare school wel een jaar op de sport storten. Dat is mijn plan en mijn ouders steunen dat. Maar ik moet het er nog over hebben met mijn tante waarmee ik heel close ben.”

Zijn vriendschap met Giri ontstond toen die kwam logeren tijdens een toernooi in de buurt van Van Kampens woonplaats Baarn. De toernooischema’s van beide talenten maken het lastig elkaar veel op te zoeken „maar we chatten elke dag.” Van Kampen moet wel de nodige „offers” brengen. Uitgaan doet hij hooguit om het weekend. „Maar Anish is daar nog veel strikter in.”

    • Bart Hinke