Redman energieker dan jonge collega's

Verdeeld over twee festivals traden er afgelopen weekend zo’n veertig hiphopartiesten op in Amsterdam. Op het ene overheersten de veteranen, op het andere de nationale acts.

Met de eerste editie van het Amsterdam Hiphop Festival op de NDSM Werf op zaterdag en de eerste betaalde editie van urban muziekfestival Appelsap in het Oosterpark op zondag, stonden dit weekend zo’n veertig hiphopacts en dj’s uit binnen- en buitenland op het podium in de hoofdstad.

Op het nieuwe Amsterdam Hiphop Festival overheerste de nostalgie. De organisatie had zich met het gratis uitdelen van toegangskaarten en internetacties verzekerd van een flinke aanloop van vooral dertigplussers. Op het hoofdpodium traden acts op als Lords of the Underground, Tha Alkaholiks en EPMD – namen die twee decennia geleden het hiphopgenre inkleurden.

De veteranen waren goed in vorm en brachten stevig materiaal, maar haalden vaak de vaart uit hun shows door tot vervelens toe te vragen of het publiek al genoeg wiet had gerookt en of ze hun motherfucking handen nog maar eens in de lucht wilden gooien. Het optreden van de Amerikaanse rapper Redman (41) was het sterkst. De humoristische ras-entertainer rapte klassiekers als Time 4 Sum Aksion en Headbanger met de glasheldere articulatie, stemcontrole en energie waar het recentere rappers regelmatig aan ontbreekt. Op het kleinere podium met Nederlandse acts sloot THC (Tuindorp Hustler Click) aan op de nostalgietrend met een knallend optreden met nummers van groepsdebuut Artikel 140 uit 2005.

THC-lid RBDjan (27) onderstreepte gisteren op Appelsap het verschil tussen de twee hiphopfestivals. Op dit actuele, signalerende muziekfestival gaf RBDjan met een reeks gasten een show rond zijn dit jaar verschenen solodebuut De Onderbaas die hij afsloot met Hou Van Amsterdam met Lange Frans, volkszanger Mick Harren en een doorbrekend zonnetje in het Oosterpark. Op Appelsap stonden nationale acts als Hef, Zo Moeilijk en Reverse & Adje wel op het hoofdpodium. Een primeur was het optreden van de nieuwe ‘Ski Leraar Bruin Money Gang’ van Faberyayo, Sef en Spacekees. Een hilarische gelegenheidsformatie die vorige week een mixtape uitbracht vol stevige bounce, ranzige sneeuwmetaforen en hitsige skileraren.

Andere primeurs waren de eerste nationale optredens van twee Amerikaanse hiphopacts met recent sterk werk: de ook live rauw klappende oostkustrap van Random Axe – ook een gelegenheidsgroep van rappers die solo al langer aan de weg timmeren – en de live wat blekere westkustrap van Kendrick Lamar (21).

Het talent van Lamar was op het podium in Amsterdam minder evident dan op het deze maand verschenen Section .80; een intens, maatschappijkritisch hiphopalbum waar geen rapper uit de jaren negentig zich voor zou schamen.

Amsterdam Hiphop Festival en Appelsap. Gehoord: zaterdag 30/7, zondag 31/7

    • Saul van Stapele