Potpourri van luide feestmuziek uit Nergenshuizen

AfroCubism. Gehoord 30/7 in Concertgebouw Amsterdam, in het kader van de Robeco Zomerconcerten. Eenmalig. *

AfroCubism is een merkwaardig gezelschap, bestaande uit Cubaanse en Malinese muzikanten. Die combinatie is best te verdedigen, gezien de Afrikaanse wortels van Cubaanse muziek. De groep staat onder leiding staat van de uit Buena Vista Social Club bekende Cubaanse gitarist/zanger Eliades Ochoa.

Helaas werd het concert van AfroCubism in Amsterdam geplaagd door mankementen. De kora (een soort Afrikaanse harp) van Toumani Diabaté was tijdens de reis van Londen naar Amsterdam in het ongerede geraakt, en toen halverwege het concert alsnog ergens een kora was gevonden, bleek deze zo ontstemd dat de bespeler afzag van solo’s. Ook de Afrikaanse xylofoon functioneerde niet naar behoren.

Wat de overige tien muzikanten neerzetten moest het vooral van ingenieuze orkestratie hebben – het combineren van Cubaans en Afrikaans muzikaal jargon is duidelijk geen zaak van improvisatie. En dan nog was bij ieder nummer na de eerste maten meteen duidelijk of Cuba, dan wel Mali als uitgangspunt was genomen. Misschien onder invloed van de diverse tegenslagen ontwikkelde het concert zich tot een potpourri van luide feestmuziek uit Nergenshuizen. Niet ongenoeglijk – zeker niet. Maar het is de vraag of je dat een volle zaal Concertgebouw, mét stoeltjes, kunt aandoen.

    • Raymond van den Boogaard