Politie pakt tientallen leden motorclub op

De Molukse motorclub Satudarah zou uit zijn geweest op een confrontatie met de Hells Angels.

De Amsterdamse politie heeft zaterdagavond 43 leden van de Molukse motorclub Satudarah opgepakt. De mannen waren volgens de NOS van plan om een ruzie met de Hells Angels uit te vechten. Toen de politie hen controleerde in een café aan de Scheldestraat liep dat uit op een confrontatie, zo meldt persbureau Novum. Er zou met flessen, tafels en stoelen zijn gegooid. De ME zette de straat af. Uiteindelijk werd een extra ME-peloton ter versterking opgeroepen. Dat was net aan het werk geweest bij de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Twente.

Enkele leden van Satudarah probeerden via de achterkant van het café te ontsnappen. Ook daar werden mensen aangehouden. In tuinen achter het café werden vuurwapens gevonden. De politie onderzoekt of die zijn achtergelaten door motorclubleden. Twee verdachten droegen een kogelwerend vest. Er werden twaalf messen en twee vuurwapens gevonden.Op Twitter zijn beelden geplaatst van de mannen die onder bewaking van de ME in een bus van openbaar vervoerder GVB worden afgevoerd. Vier agenten liepen onder meer kneuzingen, blauwe plekken en een snijwond op. De meeste verdachten waren gisteren weer vrij.

Er was volgens de politie informatie binnengekomen dat een gevecht dreigde tussen Satudarah en de Hells Angels. De politie vreest al langer voor een confrontatie tussen beide motorclubs. Burgemeester Eberhard van der Laan had daarom een noodbevel uitgevaardigd waarin stond dat leden die niet in Amsterdam wonen de stad onder begeleiding van de politie moesten verlaten.

In het AD zei chef informatie van de Nationale Recherche Joost van Slobbe dat de balans tussen de twee clubs is verstoord. In het buitenland leidden ruzies tussen motorclubs, vaak betrokken bij criminele activiteiten, tot bloedige confrontaties, zoals de strijd tussen de Hells Angels en de Bandidos in Scandinavië in de jaren negentig.

Satudarah zou uit een overlegorgaan voor motorclubs zijn gestapt en overwegen zich aan te sluiten bij de Bandidos, de grootste rivaal van de Hells Angels. De Hells Angels zouden flink aan het uitbreiden zijn. De laatste maanden zijn al verschillende motorevenementen afgelast uit vrees voor een confrontatie tussen rivaliserende motorclubs.

De president van de Amsterdamse tak van de Hells Angels, Daniël Uneputty, is zelf Molukker. Hij zegt in het AD vrienden te hebben bij Satudarah. Hij bestempelt de verwachtingen bij justitie over een confrontatie als ,,paniekzaaierij”. (NRC)