Politie: Mexicaan bekent 1.500 moorden

De Mexicaanse politie heeft de leider van een belangrijke criminele bende aangehouden, die volgens de autoriteiten heeft bekend dat hij opdracht had gegeven tot het vermoorden van 1.500 mensen.

De man, Jose Antonio Acosta Hernandez, bijgenaamd ‘El Diego’, stond aan het hoofd van La Linea, een bende die voor het machtigste drugskartel in Ciudad Juarez huurmoorden uitvoerde, en afpersingen en ontvoeringen deed.

De 33-jarige Acosta, een voormalige politieman, werd gearresteerd in de noordelijke plaats Chihuahua, na een tip van het Amerikaanse agentschap voor de drugsbestrijding DEA.

De Amerikanen waren gebrand op zijn aanhouding, omdat hij er onder meer van wordt verdacht vorig jaar een medewerker van het Amerikaanse consulaat in Ciudad Juarez, en twee Amerikaanse metgezellen bij een grensovergang te hebben laten doden. De VS vragen naar verwachting om de uitlevering van Acosta.

De Mexicaanse president Felipe Calderon twitterde dat de gevangenneming van Acosta „de grootste klap” voor het drugskartel in Ciudad Juarez vormde. De Mexicaanse regering stuurde vorig jaar 5.000 extra man van de federale politie naar Ciudad Juarez om de toestand wat onder controle te brengen. Vorig jaar werden er 3.000 mensen vermoord.

De Amerikaanse deskundige Tony Payan, van de Universiteit van Texas-El Paso, stelde dat Acosta „de uitvoerder, de man die dingen afdwong en de financiële arm” was. Volgens Payan maakte hij veelvuldig gebruik van connecties bij de politie.

Vorig jaar zou Acosta opdracht hebben gegeven vijftien jongeren dood te schieten op een feestje. De Mexicaanse autoriteiten zetten een beloning van 15 miljoen pesos, (bijna 900.000 euro) op zijn hoofd. (AP, AFP, BBC)