Persstemmen

„Er is weinig goeds aan het voorzichtige akkoord tussen de leiders van het Congres en het Witte Huis, behalve dan dat het er is. De overeenkomst voorkomt een onmiddellijk catastrofaal overheidsfailliet, vermoedelijk tot eind 2012. De rest is een bijna complete capitulatie voor de gijzelende eisen van Republikeinse extremisten. Het schaadt programma’s voor de middenklasse en de armen, en hindert een economisch herstel. Het staat nog niet zwart op wit en er is nog steeds tijd om het te verbeteren. Maar uiteindelijk zullen de meeste Democraten niet anders kunnen dan hun woede in te slikken, het akkoord te accepteren en, hopelijk, een volgende keer harder te vechten.”

Hoofdredactioneel commentaar.

„Gelet op de beschikbare informatie is het akkoord een ramp, en niet alleen voor president Obama en diens partij. Het zal schadelijk zijn voor een economie die al is ingezakt, het zal het probleem met het Amerikaanse begrotingstekort op den duur waarschijnlijk verergeren en niet verbeteren, en bovenal: door te laten zien dat grove afpersing werkt en geen politiek prijskaartje heeft, schuift Amerika weer een stuk verder op naar de status van bananenrepubliek.[...] Wie nu bezuinigingen eist, gaat dus te werk als een middeleeuwse arts die zieken met aderlating behandelde en ze daarmee nog zieker maakte. [...] Er zullen meer knelpunten zijn waarop de Republikeinen met een crisis kunnen dreigen tenzij de president toegeeft. En ze kunnen nu handelen vanuit de overtuiging dat hij dat zal doen.”

Columnist Paul Krugman.

„Het substantieelste deel van het akkoord dat de Congresleiders van beide partijen en de Democratische president zondag sloten is een tien jaar durend plafond op de jaarlijkse uitgaven op binnenlandse en defensieprogramma’s. Maar de rest van het akkoord staat Republikeinen toe om door te gaan met verkondigen dat het tekort gedicht kan worden zonder belastingen te verhogen en staat Democraten toe te zeggen dat het tekort gedicht kan worden zonder de mensen te raken die gebruikmaken van Medicare, Medicaid en de sociale zekerheid – ook al toont de leer van de tekorten dat ze deze beloftes niet kunnen waarmaken.”

David Wessel, economieredacteur.

„Veel Republikeinen lijken bereid te doen alsof zij van niets weten van wat de overeenkomst voor de partij betekent. Ze zeggen bijvoorbeeld dat er door de commissie geen belastingverhogingen worden doorgevoerd. Die zullen er zeker zijn.[...] De Democraten zullen straks genoeglijk belastingverhogingen in de commissie forceren en dan, als de Republikeinen tegenstribbelen, claimen dat de partij liever soldaten en bejaarden schaadt, dan de belastingen voor miljonairs verhoogt. Als we iets geleerd hebben in de laatste weken, dan is het wel dat de Republikeinen bovenal bang zijn voor wat de Democraten over hen zeggen.”

Erick Erickson, conservatieve blogger voor Redstate.