Oranje tegen Turken, Roemenen

Het Nederlands voetbalelftal moet het in de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap in 2014 in Brazilië opnemen tegen Turkije, Hongarije, Roemenië, Estland en Andorra.

Bondscoach Bert van Marwijk sprak van een „niet onoverkomelijke” loting. „Het lijkt op het eerste gezicht een stugge poule. Als ik kijk naar onze directe concurrenten voor de bovenste plaatsen – Turkije, Hongarije en Roemenië – dan zijn dat voetballende ploegen.”

Voor aanvoerder Mark van Bommel is Oranje de favoriet van WK- kwalificatiegroep D. „Turkije is een lastig voetballand, vooral als je uit speelt kan het een heksenketel zijn. Dat geldt ook voor Roemenië. Maar met onze kwaliteiten moeten we ons kunnen kwalificeren. Wij zijn de favoriet in deze groep. Helemaal als je bedenkt dat we in aanloop naar het WK 2010 ongeslagen waren en ook in de huidige serie op weg naar het EK 2012 nog geen wedstrijd hebben verloren. Ik ben blij dat we een land als Frankrijk niet al in de kwalificatie tegenkomen.”

De statistieken in de onderlinge duels tussen de landen in groep D zijn in het voordeel van groepshoofd Nederland. Oranje speelde acht keer eerder tegen Turkije, dat de eindronde van het WK bereikte in 1954 en 2002 toen het brons won. Guus Hiddink is er momenteel bondscoach. Driemaal werd er gewonnen, twee keer verloren en drie keer werd er gelijkgespeeld.

Van de vijftien duels met Hongarije, in de jaren vijftig een voetbalgrootmacht, won Nederland er acht. Vijfmaal waren de Hongaren het sterkst. Tegen Roemenië, dat zeven keer meedeed aan het WK, speelde Oranje elf keer: zeven zeges, drie gelijkspellen en één nederlaag. Van de zwakste tegenstanders, Estland en Andorra, verloor Oranje nooit.

Opvallend was de loting voor groep I. Daarin is regerend Europees en wereldkampioen Spanje gekoppeld aan buurland Frankrijk, wereldkampioen in 1998 en de nummer twee van het WK in 2006.

De nummers één van elke poule plaatsen zich rechtstreeks en de acht beste nummers twee spelen play-offs.