Nu huis kopen een goed plan?

Doen, het is een goed moment. De huizenprijzen dalen, het aanbod is groot, en het kabinet heeft de overdrachtsbelasting, de eenmalige ‘verhuisbelasting’, tijdelijk verlaagd van 6 naar 2 procent van de koopsom. Als deze stimuleringsmaatregel voor de woningmarkt op 1 juli 2012 weer wordt teruggedraaid, wordt het kopen van een huis weer 4 procent duurder.

Maar laat je niet gek maken. Koop een huis uitsluitend als je er minstens zeven tot tien jaar wilt wonen, adviseert de Vereniging Eigen Huis. Woordvoerder Hans André de la Porte. „Als je het na een paar jaar alweer verkoopt, lever je er financieel op in. De overdrachtsbelasting verdien je niet terug. En ook investeringen voor de nieuwe keuken of badkamer zie je niet meer terug.” Je verkoopt er een huis hoogstens iets sneller door.

Wees behoudend met de hypotheek. Je maakt jezelf kwetsbaar als je samen bent en beide inkomens volledig laat meetellen. Stel dat een van de twee werkloos wordt of minder gaat werken. De Vereniging Eigen Huis adviseert om te sparen om meer af te lossen. „Je maandlasten worden iets hoger, maar uiteindelijk heb je er plezier van”, zegt woordvoerder André de la Porte. „Ieder jaar wordt het huis méér van jou. En naarmate je meer hebt afgelost, loop je minder risico als de huizenprijzen blijven dalen. De kans op restschuld als je het huis weer verkoopt is dan kleiner.”