Noorse politici herdenken slachtoffers van aanslagen Oslo

Norway's Prime Minister Jens Stoltenberg gestures to supporters outside the Storting, the Norwegian parliament, in Oslo August 1, 2011, as he arrives for a remembrance ceremony for the victims of the July 22 bomb attack in central Oslo and the shooting rampage in Utoeya island. REUTERS/Stoyan Nenov (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST POLITICS PROFILE)
Norway's Prime Minister Jens Stoltenberg gestures to supporters outside the Storting, the Norwegian parliament, in Oslo August 1, 2011, as he arrives for a remembrance ceremony for the victims of the July 22 bomb attack in central Oslo and the shooting rampage in Utoeya island. REUTERS/Stoyan Nenov (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST POLITICS PROFILE) Premier Stoltenbeg arriveert bij het parlement voor de herdenkingsdienst. Foto Reuters/Stoyan Nenov

Noorse hoogwaardigheidsbekleders zijn vandaag in het parlement bijeengekomen om de gruweldaden waarbij 77 mensen om het leven kwamen, te herdenken.

Politici en leden van het Noorse koningshuis herdachten de slachtoffers van Anders Behring Breivik, de massamoordenaar die bij twee verschillende aanslagen een bloedbad aanrichtte. Tijdens de dienst werden onder meer de namen en woonplaatsen van de slachtoffers opgelezen.

De Noorse premier Jens Stoltenberg maande de aanwezige politici aan om in het vervolg goed na te denken voordat uitspraken worden gedaan. Dat geldt volgens de eerste minister voor zowel politici als media. Stoltenberg kondigde eveneens een nationale dag van rouw aan. Die zal plaatsvinden op 21 augustus.

Bij de explosie in het centrum van Oslo en een schietpartij in een jeugdkamp van de Arbeiderspartij op het eiland Utøya kwamen in totaal 77 mensen om het leven en raakten meer dan negentig anderen gewond. Breivik wilde volgens een manifest op internet een revolutie tegen de multiculturele samenleving ontketenen.

Twee dagen na de aanslagen werden de slachtoffers van het drama ook herdacht. Toen woonden koning Harald V en koningin Sonja van Noorwegen een emotionele dienst van ‘smart en hoop’ bij in de volgepakte kathedraal van Oslo. Buiten op het plein had zich een grote mensenmassa verzameld om bloemen te leggen en kaarsen te ontsteken.