‘News International liet honderdduizenden e-mails wissen’

Caption: A sign stands outside offices of News International in London, Friday, July 22, 2011. A British lawmaker said Friday he will ask police to investigate a claim contradicting James Murdoch's testimony he was not aware of evidence that the eavesdropping at one of his newspapers went beyond a jailed rogue reporter. Murdoch's former legal adviser and an ex-editor say they told media mogul Rupert Murdoch's son years ago about an email that suggested the rot at the News of the World tabloid was more widespread than claimed. (AP Photo/Matt Dunham) Het kantoor van News International in Londen. Foto AP / Matt Dunham

News International, de Britse uitgeverij van de inmiddels opgeheven tabloid News of the World, heeft zeker negen keer een groot aantal e-mails laten wissen.

Dat heeft het in India gevestigde technologiebedrijf HCL laten weten tegenover de Britse Lagerhuiscommissie die het afluisterschandaal rond News of the World onderzoekt, meldt persbureau AP. HCL beheerde de IT-omgeving van News International.

HCL wiste honderdduizenden mails

De Britse uitgever zou de afgelopen vijftien maanden meerdere keren gevraagd hebben om honderdduizenden e-mails te wissen volgens HCL. Het Indiase bedrijf vond de verzoeken niet “opmerkelijk of ongepast”. HCL zelf zegt geen e-mails of andere gegevens te bewaren van News International.

Mediatycoon Rupert Murdoch, die onder andere eigenaar is van News International, is samen met andere leidinggevenden gehoord wegens mogelijke betrokkenheid bij een afluisterschandaal binnen het Britse bedrijf.

Afluisteren voicemails deed NOTW de das om

Op 7 juli trok Murdoch de stekker uit NOTW naar aanleiding van een afluisterschandaal waarbij onder andere een medewerker in 2002 de telefoon van het 13-jarige vermiste meisje Milly Dowler hackte. Het feit dat naast beroemde Britten ook normale Britten niet veilig waren voor afluisterpraktijken was de druppel en de grote maatschappelijke verontwaardiging die daardoor ontstond, zette Murdoch ertoe de krant stop te zetten.

Al in april werden twee journalisten van de krant in hechtenis genomen in verband met hun rol bij het afluisteren van enkele beroemde Britten. Daarnaast werd bekend dat berichten van slachtoffers van de aanslagen in Londen op 7 juli 2005 en nabestaanden van Britse militairen werden afgeluisterd. Inmiddels zijn veel betrokkenen bij het schandaal opgestapt (o.a. Paul Stephenson, hoofd van de Londense politie) of gearresteerd (o.a. Andy Coulson, voormalig hoofdredacteur NOTW en voormalig woordvoerder van premier David Cameron) (overzicht). Volgens de Britse politie zouden mogelijk zo’n vierduizend mensen afgeluisterd zijn door de krant.

    • Hans Klis