Nederlandse motorclubs zoeken de confrontatie

Een ‘verstoorde balans’ tussen de twee grootste motorclubs van Nederland houdt de autoriteiten bezig. Zaterdag werden 56 ‘bikers’ opgepakt in Amsterdam.

Ingmar Vriesema

Het rommelt in de wereld van de Nederlandse motorclubs. Spanningen tussen de Hells Angels en Satudarah, de twee grootste motorclubs van Nederland, nopen tot ingrijpen van gemeentes en politie. Motordagen worden afgelast van Winschoten tot Weert, uit angst voor confrontaties.

Zaterdagavond zag de Amsterdamse politie zich genoodzaakt in te grijpen. Er waren aanwijzingen dat Satudarah, een motorclub die werd opgericht in Moordrecht, naar de hoofdstad kwam voor een „confrontatie” met leden van de rivaliserende Hells Angels. Locoburgemeester Eric van der Burg (VVD) vaardigde een noodbevel uit om de niet-Amsterdammers onder de Satudarahleden Amsterdam uit te zetten. Er kwam een politiehelikopter aan te pas, een extra ME-peloton, een aanhoudingseenheid en hondengeleiders.

Toch ging het mis. De Molukse motorrijders, aan het dineren in een grillrestaurant aan de Scheldestraat in de Rivierenbuurt, verzetten zich fel tegen de politieactie. Leden van Satudarah braken door een haag van politieagenten heen. Een aantal vluchtte weg via de achterkant van het restaurant. Er werd gegooid met stoelen, tafels en flessen. Vier agenten raakten lichtgewond; van snijwonden tot blauwe plekken.

De politie arresteerde 56 leden van de motorclub en trof twee vuurwapens en twaalf „grote messen” aan in en rondom het restaurant. Twee leden van Satudarah bleken een kogelwerend vest te dragen. De Scheldestraat werd afgezet.

Alle arrestanten zijn inmiddels vrijgelaten.

Vrijdagavond hield de Amsterdamse politie al tientallen ‘bikers’ van de Hells Angels in de gaten, die samenschoolden in het centrum van Amsterdam.

Wat is er aan de hand in de motorwereld? Chef informatie van de Nationale Recherche Joost van Slobbe sprak zaterdag in het Algemeen Dagblad van een ‘verstoorde balans’ tussen de Hells Angels en Satudarah. „In het buitenland heeft dat tot escalaties geleid.” Satudarah zou eerder dit jaar opgestapt zijn uit de ‘Raad van Acht’, een overlegorgaan die de vrede tussen de motorclubs moet bewaren. Ook zou Satudarah zich willen aansluiten bij de internationale motorclub Bandidos, de grootste rivaal van de tevens internationaal opererende Hells Angels. De Nederlandse Angels dijen op hun beurt uit. Ze versoepelen hun toelatingseisen.

Voorzitter van de Hells Angelsstichting Harold Böhne spreekt over een „meningsverschil over normen en waarden” tussen Satudarah en de Hells Angels. Hij benadrukt dat de Angels niet uit zijn op geweld.

Uit voorzorg schrappen Nederlandse gemeentes het ene na het andere motorevenement. Alphen aan den Rijn schrapte zijn Chopperdag van begin juni. Arnhem gelastte zijn jaarlijkse Harley-dag eind mei zelfs twee dagen van te voren af. „Vanwege mogelijke ongeregeldheden”, zegt een gemeentewoordvoerder. Omdat Arnhem het evenement zo kort van tevoren schrapte, nam het extra maatregelen. Het ontzegde motorrijders de toegang tot het Kerkplein, waar het evenement deels zou plaatsvinden. „En agenten controleerden of er toch geen motorclubleden op het evenement afkwamen.”

Ook de jaarlijkse All American Day in Weert, gepland voor zondag 7 augustus, gaat niet door.

    • Ingmar Vriesema