NAVO ruimt Servische wegversperringen in Kosovo op

Kosovo Ethnic Serbs approach a pile of wood setup as a blockade on the road near the Brnjak border crossing, on July 31, 2011. Violence and a political crisis started on July 25 after Kosovo Prime Minister Hashim Thaci's ethnic Albanian government ordered police to seize control of two border crossings in northern Kosovo to enforce a ban on imports from Serbia, in response to a trade embargo imposed by Serbia on Kosovo since its unilateral declaration of independence in 2008. More than 90 percent of Kosovo's imported food comes from Serbia, one of its main suppliers with goods totalling 260 million euros ($370 million) a year. The trade embargo has led to severe shortages of food and medicine among ethnic Serbs living in northern Kosovo, media reports said on July 31. AFP PHOTO / STR *** SERBIA OUT **** Twee Kosovaarse Serviërs lopen bij een met hout gebarricadeerde grensovergang bij Brnjak. Foto AFP

De NAVO-troepenmacht in Kosovo (KFOR) heeft drie wegversperringen opgeruimd die door Serviërs in het noorden van Kosovo waren opgericht. De barricades beletten de toegang tot bases in het noorden. Volgens een woordvoerder zijn twee wegen naar Servië nog op minstens vijf plaatsen versperd. Dit meldt persbureau AP.

De Serviërs wierpen de blokkades vorige week op na een poging van de Kosovaarse politie om de controle over twee grensovergangen naar Servië over te nemen. Dit leidde tot gevechten waarbij een Kosovaarse politieagent werd doodgeschoten. Nadat de politie zich had teruggetrokken staken Serviërs een grenspost in brand en schoten ze op NAVO-soldaten die een einde kwamen maken aan het geweld.

Portugese en Hongaarse eenheden hielden volgens een AP-verslaggever halt voor een wegversperring die door minstens tweehonderd Serviërs werd bemand. KFOR-woordvoerder Hans Wichter wilde niet zeggen wat de troepenmacht aan de resterende wegversperringen gaat doen. Het is ‘een militair geheim’, zei hij. Er zijn infanterie-eenheden gestuurd om het gebied te beveiligen. Volgens Wichter vormen sluipschutters en gewapend verzet van radicale elementen een gevaar. “Ze zijn gewapend met geweren, pistolen en misschien explosieven.”

Een wegblokkade in Rudare, bij Zvecan. Klik op de foto's voor meer beelden van de onrust in Kosovo. Foto Reuters / Marko DjuricaEen wegblokkade in Rudare, bij Zvecan. Klik op de foto's voor meer beelden van de onrust in Kosovo. Foto Reuters / Marko Djurica

Vorige week zei onze correspondent op de Balkan, Marloes de Koning, dat de gezagsverhoudingen in het noorden van Kosovo erg onduidelijk zijn:

“De regering in Pristina heeft deze week geprobeerd een einde te maken aan de onduidelijke gezagsverhoudingen in het noorden van Kosovo. Daar is de meerderheid van de bevolking etnisch Servisch en wordt het gezag van de regering in Pristina niet erkend. Doordat niet duidelijk is wiens wetten er gelden, gelden er geen. Het grensgebied is een paradijs voor smokkelaars.

“De afscheiding van Kosovo van Servië is een complex vraagstuk van zelfbeschikking en onafhankelijkheid. Zoals dat ook in de jaren negentig gold voor de Kroaten en Bosnische moslims die geen deel meer wilden uitmaken van Joegoslavië.” – Marloes de Koning, Balkancorrespondent NRC

    • Peter van der Ploeg